Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Diakon uppmanar utsatta att våga be om hjälp – i Vasa finns coronastödpengar kvar att dela ut: "Får man lite hjälp så kanske inte krisen behöver bli så stor"

Från 2021
Kvinna i kontorsmiljö, tittar in i kameran.
Bildtext Diakon Susanne Blomqvist tror att det finns fler Vasabor som skulle vara berättigade till hjälp via det statliga coronastöd som Vasa svenska församling har kvar att dela ut. Hon och hennes medarbetare tar emot med låg tröskel.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Coronakrisen må ha lättat något men hjälpbehovet i Österbotten är fortfarande stort då många hamnat i ekonomisk knipa. Det säger ett par diakoner som Yle Österbotten har talat med. Det positiva är att det ändå finns hjälp att få.

Susanne Blomqvist är diakon vid Vasa svenska församling och under de senaste sommarveckorna har hon slagits av att färre än vanligt hört av sig och bett om hjälp.

- Kanske det är värmen. Om folk har varit trötta under värmeböljan och inte orkat ta kontakt, eller om man mått psykiskt dåligt. Dessutom har vi inte längre öppna mottagningar utan man ska boka tid, vilket kräver ett eget initiativ, säger Blomqvist.

Hon är ändå övertygad om att det finns ett stort hjälpbehov och vill därför försöka nå ut med budskapet att man inom diakonin gärna förmedlar den hjälpen.

- Det finns kanske en tröskel för att komma och be om hjälp. Men det är absolut det bästa någon kan göra för att inte ensam tvingas kämpa i en tuff livssituation. Det finns hjälp att få, så kom gärna och diskutera med oss, uppmanar hon.

Statligt coronastöd via församlingarna

Helena Ekman är diakonissa i Jakobstads svenska församling. På hennes område har inget stiltje märkts av under de varma sommarveckorna.

- Här hos oss ökar antalet hjälpbehövande tydligt, och det har det gjort alltsedan coronapandemin startade, säger Ekman.

Både Helena Ekman och Susanne Blomqvist har under det gångna året glatt sig åt att ha lite extra hjälpmedel att ta till. Ifjol fick Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland ett statligt coronastöd på 4,4 miljoner euro. Summan fördelades mellan församlingarna, som via diakonin har kunnat förmedla hjälpen vidare till människor som på något sätt drabbats av pandemin.

Kunder inne i partiaffär.
Bildtext Coronapandemin har ökat hjälpbehovet i Österbotten, tror både Susanne Blomqvist och Helena Ekman.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

I Jakobstad beslöt man att dela ut hjälpen i form av mat.

- Vi brukar säga som så att vi inom diakonin vill hjälpa till med basbehoven, så både Jakobstads svenska och finska församling har gett det som mat till familjer och enskilda, säger Ekman.

En betalningsförbindelse till en matbutik kan hjälpa så att de egna pengarna istället kan gå till att betala räkningar.

Vid Vasa svenska församling har man efter prövning även kunnat ge en större summa pengar till någon familj vars räkningar hade vuxit till en obetald hög, beskriver Susanne Blomqvist.

- Dessutom så har vi kunnat ge köpkort för livsmedel, hygienartiklar och bruksvaror, säger Blomqvist.

I Vasa finns pengar kvar att dela ut

Hittills är det enligt Blomqvist elva hushåll i Vasa som har fått dylik hjälp via coronastödet, vilket ändå är betydligt färre än hon hade förväntat sig. Och i Vasa finns det pengar kvar att dela ut. Blomqvist funderar att det kanske bara är så att alltför få känner till att den här hjälpen finns att få?

- Vi inom diakonin är ju jättetacksamma om vi kan hjälpa människor som har de här behoven på grund av coronarelaterade orsaker. Och man behöver inte leva på utkomststöd eller vara mindre bemedlad för att komma på fråga. Vem som helst som känner att nu är det jobbigt och nu skulle jag behöva få mat på bordet kan ta kontakt så ser vi på vilket sätt vi kan hjälpa, säger Blomqvist.

Blomqvist är också tydlig med att hon riktar sig till alla Vasabor.

- Det är ingen skillnad om man är skriven i församlingen. Det är låg tröskel och allt är gratis.

Mataffär, hand sträcker sig efter ett paket ägg.
Bildtext Ett köpkort eller en betalningsförbindelse i en livsmedelsaffär är ett konkret sätt att få hjälp i vardagen då en ekonomisk kris seglar upp. Flera församlingar i Österbotten kanaliserar hjälp på det viset.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

I Jakobstad har man redan delat ut alla medel man fick via det statliga stödet, men Helena Ekman betonar att det inte betyder att det inte längre skulle finnas hjälp att få. Diakonin jobbar vidare med de normala budgetmedel som man får via församlingen.

- Dessutom får vi in gåvor via företag och privatpersoner som vill bidra, som vi också kan dela ut, säger Ekman.

Hennes kollega i Vasa, Susanne Blomqvist, poängterar att ekonomiska trångmål kan dyka upp snabbt och oväntat, exempelvis på grund av sjukdom, permittering eller uppsägning. Det bästa är att ta tag i problemen genast.

- Får man lite hjälp så kanske inte krisen behöver bli så stor. Då kanske man snabbare kan komma tillbaka och få allt att löpa lite lättare igen, säger Blomqvist.

Man kan alltid vända sig till diakonin i någon av den egna hemstadens församlingar. Här hittar du mer information om den hjälp som diakonin inom Vasa svenska församling kan ge.