Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Henan-provinsen i Kina: 200 000 evakuerade efter massiva översvämningar – dramatiska bilder från metro som fylldes med vatten

Från 2021
Uppdaterad 21.07.2021 09:25.
Metrosystemet i kinesiska Zhengzhou våldsamt översvämmat efter kraftiga regn - Spela upp på Arenan

I den kinesiska Henan-provinsen har kraftiga regn orsakat omfattande översvämningar. I provinshuvudstaden Zhengzhou har minst tolv personer omkommit, en del av dem i stadens översvämmade metrosystem.

Meteorologer i Kina beskriver störtregnen i provinsen Henan i Kina som extremt ovanliga, sådana här regnmängder faller "en gång på tusen år".

Delar av Henan-provinsen har under de senaste dagarna helt översvämmats av vatten.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det under perioden mellan lördagskvällen och tisdagen (20.7.) regnat 617 millimeter i mångmiljonstaden Zhengzhou, som är Henan-provinsens huvudstad. Vanligtvis regnar det 640 millimeter regn på ett år i Zhengzhou.

En man går på en översvämmad gata där vattnet når honom ända till bröstet. I bakgrunden en lastbil som fastnat i vattenmassorna.
Bildtext Många gator är totalt översvämmade i provinshuvudstaden Zhengzhou.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Tiotals landsvägar har fyllts med vatten, tåg- och flygtrafiken har stannat och flera metrostationer har översvämmats.

Hittills har tolv personer omkommit, uppger Reuters, som hänvisar till kinesiska statliga medier. Lokala myndigheter i Henan-provinsen säger att 200 000 invånare evakuerats.

"Flera dammar har kollapsat"

Enligt flera medier har ett flertal dammar nått bristningsgränsen. Enligt nyhetsbyrån AFP har Kinas president Xi Jinping beskrivit översvämningsläget i Henan som extremt svårt.

– En del vattenreservoarer har redan svämmat över. Det här har orsakat förlorade människoliv och stora materiella skador, sa Xi Jinping i ett uttalande.

Enligt kinesiska medier är åtminstone ett sjukhus i staden Zhengzhou med 7 000 bäddplatser utan elektricitet. På sociala medier vädjar människor om hjälp för att rädda patienterna.

De kraftiga regnen väntas pågå under de kommande dagarna.

Källor: BBC, Reuters, AFP, Al Jazeera

Artikeln uppdaterad 21.7 klockan 7.22 med nya uppgifter om antalet evakuerade