Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liukkonen och Mäkelä-Nummela får prestigefyllda uppdraget: Bär Finlands flagga under OS-invigningen

Från 2021
Uppdaterad 21.07.2021 09:28.
Ari-Pekka Liukkonen jublar i bassängen.
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen.
Bild: Tomi Hänninen

Det blir två rutinerade olympier som bär Finlands flagga under OS-invigningen på fredag. Simmaren Ari-Pekka Liukkonen och skytten Satu Mäkelä-Nummela har blivit valda.

På fredag startar de 29:e olympiska sommarspelen med invigning på Tokyos olympiastadion. Invigningen kommer att vara mindre än tidigare men den traditionella inmarschen ska hållas.

För första gången kommer två idrottare att bära respektive lands flagga, och Finlands olympiska kommitté har nu gjort sitt val. Det blir Ari-Pekka Liukkonen och Satu Mäkelä-Nummela som får det prestigefyllda uppdraget.

– Vi ville välja idrottare som han en lång karriär i världstoppen och som även är starka personligheter. Utgående från dessa kriterier är Satu och Ari-Pekka utmärkta val, säger olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki i ett pressmeddelande.

Satu Mäkelä-Nummela.
Bildtext Satu Mäkelä-Nummela.
Bild: Lehtikuva

Skytte Mäkelä-Nummela vann guld i Peking 2008 och gör nu sitt fjärde OS. Liukkonen som nyligen vann EM-guld i simning gör sitt tredje OS.

– Jag tog tacksamt och gladligen emot uppgiften. Att bära flaggan är en värdefull uppgift. Vi kommer att bära flaggan ansvarsfullt, ärligt och stolt, säger Mäkelä-Nummela.

– Den här uppgiften erbjuds endast ett fåtal. Det är en stor ära att fortsätta en mer än 100 år lång tradition nu när invigningen äntligen äger rum efter en lång väntan, säger Liukkonen.

OS-invigningen börjar klockan 14 på fredag och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln