Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den utrotningshotade småtärnan har fått ungar i Åbolands skärgård – i Finland häckar endast 80 par

Från 2021
Metsähallituksen välittämä kuva harvinaisesta pikkutiirasta.
Bildtext Arkivbild. På en holme mellan Jurmo och Utö har tre par av arten småtärna haft lyckade häckningar i år.
Bild: Jouko Högmander

Tre par av den mycket utrotningshotade småtärnan har fått ungar på en holme mellan Utö och Jurmo i Åbolands skärgård, meddelar Fortstyrelsen. I början av juni hittade man tre bon med ägg, och i början av juli konstaterade man att flera ungar hade kläckts och börjat växa.

Den lyckade häckningen beror troligtvis på det varma vädret och den milda vinden. Småtärnan är en av de minsta av måsfåglarna, och räknas som en art som akut behöver skyddas.

Småtärnan häckade på Jurmo för några år sedan, men försvann från ön tillsammans med många andra fåglar efter att en räv dök upp på ön. Arten har häckat i södra Finland sedan 1970-talet. Sedan dess har beståndet i Satakunta försvunnit, och nu finns småtärnan endast i Skärgårdshavet. I Finland häckar endast 80 par enligt uppskattningar. Största delen av de häckande paren i Finland finns på området vid Bottenviken. Småtärnan är vanligare i Sverige och Estland, men även där är arten sällsynt.

Småtärnan föredrar platser med sand- och grusstränder med mycket fisk i vattnet i närheten. För att förbättra fågelns förutsättningar i Skärgårdshavet har man på olika håll röjt bort buskar och gjort sig av med invasiva arter som vresros. Ett annat sätt att hjälpa fåglarna är att göra sig av med rovdjur, som mink och mårdhund, på holmar i skärgården.

Ungarna kommer att vara flygfärdiga inom kort, och då kan det vara möjligt att få syn på småtärnor. I augusti kommer fåglarna att flyga vidare till Västafrikas kust.