Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Träskidor, "påsabyxor" och bambustavar – Lukas Lindberg från Sibbo deltar som enda finländare i Vasaloppets 100-årsjubileum

Uppdaterad 21.07.2021 14:48.
Lukas Lindberg från Box i Sibbo som ska delta i jubileums-Vasa-loppet 2022
Bildtext Hemma på verandan i Box i Sibbo har Lukas Lindberg bredvid de moderna skidorna placerat ett par träskidor tillverkade i Borgå. Nu är han på jakt efter ännu äldre skidor än dem.

Går det att skida det 90 kilometer långa Vasaloppet på 7,5 timmar med träskidor och bambustavar? Det återstår att se. I februari har det nämligen gått 100 år sedan det första Vasaloppet och jubileumsloppet ska skidas med gammal tidsenlig utrustning.

Vasaloppet i Sverige firar 100-årsjubileum genom att återskapa det allra första loppet från 1922. I början av juli blev de 139 som kommer att få tävla valda. Lukas Lindberg från Box i Sibbo blir den enda finländska representanten i loppet.

Lukas Lindberg är naturligtvis glad att hans ansökan blev godkänd.

– Jag råkade se att de ska arrangera ett jubileumslopp den 12 februari 2022. Starten sker samma klockslag som för hundra år sen, det vill säga 7.04 på morgonen. Det ska bli både roligt och intressant att få delta, säger Lindberg.

Det blir också ett normalt Vasalopp 2022. Det loppet skidas som vanligt den första söndagen i mars.

Jubileumsvasan är minsann inte det första Vasaloppet som Lindberg skidar.

– Jag har faktiskt tappat räkningen på dem, men jag tror att det här blir det 16:e eller 17:e loppet, säger Lindberg.

Vad är det med Vasaloppet som fascinerar?

– Det är ett långt lopp och det ger mig motivation att träna och hålla i gång hela året. Och så finns det någonting att se fram emot, förklarar Lukas Lindberg.

Lukas Lindberg från Box i Sibbo som ska delta i jubileums-Vasa-loppet 2022
Bildtext Lukas Lindberg både skidar, cyklar och löper långa sträckor. Han har också deltagit i triathlonlopp. Inför Vasaloppet är det ändå en annan typ av träning som gäller.

Dalahästarna står i rad

Också Lukas Lindbergs föräldrar har en viss del i sonens intresse för Vasaloppet.

Hemma i tamburen i Box i Sibbo står nämligen tiotals Dalahästar på rad på en hylla – alla inköpta efter fullbordat Vasalopp.

Lindbergs mamma har skidat Vasaloppet tio gånger och hans pappa kring tjugo gånger.

Också Lukas Lindbergs syster har skidat loppet som kallas Tjejvasan – ett lopp på 30 kilometer.

Hård träning gäller

Arrangörerna fick in totalt 500 ansökningar av personer som ville vara med. I ansökan gällde det att motivera och lägga ut texten för juryn som valde deltagare.

– I ansökan berättade jag om min träning och om vilka lopp jag deltagit i tidigare. Jag berättade också att jag har följt Vasaloppet via TV sen jag var barn och att mina föräldrar deltagit många gånger, säger Lindberg.

Att träna till jubileumsloppet kommer att kräva betydligt mer än träning till ett normalt Vasalopp. Orsaken är att det ska skidas med en utrustning lik den man skidade med för 100 år sedan.

Här räcker inte till exempel sådana träskidor som Lampinens skidfabrik tillverkade i Kerko i Borgå för tiotals år sedan. Det ska vara betydligt äldre skidor än så.

– Det gäller att vänja sig vid utrustningen. Den väger mycket mer än den skidutrustning man normalt är van vid, men det ska bli intressant att få nya erfarenheter, säger Lukas Lindberg.

Gammal träskida tillverkad ava Lampinen i Borgå
Bildtext Hemma i Box i Sibbo har Lukas Lindberg gamla träskidor tillverkade för tiotals år sedan av Lampinens skidfabrik i Borgå. De är dock inte tillräckligt gamla för Jubileumsvasan.

Fyra läderremmar ska hålla 90 kilometer

Om Lindberg ska kunna komma i gång med träningen och över huvud taget kunna delta, gäller det att komma över en rätt typ av skida. 

Hemma på gården i Box finns bara 50–60 år gamla Lampinenskidor, men de duger inte.

– Nä, de är för korta. Det var på 1940- och 1950-talet som skidorna fick de längder som gäller i dag. På 1920-talet var skidorna så pass långa som 2,90 meter, berättar Lindberg.

Det ska vara “påsabyxor” med hängslen. Byxor som går upp över praktiskt taget halva bröstet samt bomullsskjorta och mössa

― Lukas Lindberg

Förutom rätt typ av skida ska man också ha en känga med näbb och bindningen ska bestå av två läderremmar. 

Hela härligheten ska hålla i 90 kilometer om man ska klara loppet från start till mål.

– Jag har sett gamla filmer från 1920-talet där skidlöparens känga ofta är mera bredvid skidan än ovanpå, så det ska bli intressant att börja träna med en sådan utrustning, säger Lindberg.

Hoppas på snö och tidsenliga skidor

Lukas Lindbergs träning med tidsenlig skidutrustning hänger praktiskt taget på två saker: Dels bör det komma snö helst redan i december och dels gäller det att få tag på skidor.  

– Om någon i Östnyland har gamla skidor med rembindningar på någon ladugårdsvind så är det bara att höra av sig, säger Lindberg.

Men det är inte bara skidorna, kängorna och stavarna som ska vara tidsenliga. 

– Det ska vara “påsabyxor” med hängslen. Byxor som går upp över praktiskt taget halva bröstet samt bomullsskjorta och mössa. Men inga vantar. På de flesta bilder jag har sett från den här tiden skidar man utan vantar. Hoppas det blir en varm dag, skrattar Lindberg.

Vasaloppet 2012
Bildtext Ett andra Vasalopp kommer att skidas den första söndagen i mars. Det loppet är öppet för alla och kommer säkerligen också 2022 att samla tusentals skidåkare. (Bilden från Vasaloppet 2012)

Resultatet från 1922 svårslaget

Tävlingen kommer också att följa de stadgar som gällde 1922. Det betyder att också kvinnor kommer att delta i jubileumsloppet.

– I början hade man ju glömt att skriva in i stadgarna att Vasaloppet endast var för män, vilket betyder att det deltog kvinnor i loppen 1922 och 1923. Efter det förbjöds kvinnor att delta ända fram till 1981, berättar Lukas Lindberg.

Vilket är ditt mål nu för Jubileumsvasan? Gäller det att komma i mål med klabbarna på fötterna eller siktar du på att få kransen om halsen?

– Kransen om halsen skulle vara väldigt fint, men det tror jag inte kommer att hända. Det är för hårda skidlöpare med. Om jag skulle slå mitt resultat på 9,5 timmar från mitt första Vasalopp, så skulle det vara fint.

– Segraren Ernst Alm skidade faktiskt på 7,5 timmar i det första Vasaloppet 1922. Det skulle inte vara illa, men Alm hade tränat hela livet med träskidor och bambustavar. Det har inte jag, säger Lindberg.

90 kilometer med hundra år gamla skidor - Sibbobon Lukas Lindberg representerar Finland i Jubileumsvasan 2022
90 kilometer med hundra år gamla skidor - Sibbobon Lukas Lindberg representerar Finland i Jubileumsvasan 2022 - Spela upp på Arenan