Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cypern anklagar Turkiet för krigsbrott efter planerna på att bosätta tidigare turistmålet och spökstaden Varosha

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 11:46.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller tal på Cypern.
Bildtext Vi vet att vi har rätt och kommer att försvara det till det bittra slutet, sade Recep Tayyip Erdoğan då han besökte Cypern för att fira årsdagen för den turkiska invasionen.
Bild: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Turkiets president anklagas för både provokationer och för att planera krigsbrott på grund av uttalanden om att bosätta en spökstad på Cypern, övergiven sen kriget 1974. Flera länder tar nu ärendet till FN:s säkerhetsråd och fördömer Turkiet för att underminera en långsiktig lösning på Cypern-frågan.

Cypern har formellt klagat över turkiska planer på att ta över en stad i turkiskkontrollerade norra Cypern, en stad som har stått tom sen den turkiska invasionen av ön.

– En ny era ska börja för Maras, en era som ska gagna alla, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan då han besökte Cypern i tisdags.

Uttalandet fick en större symbolisk betydelse eftersom det kom på årsdagen för den turkiska invasionen av Cypern.

Maras är det turkiska namnet på Varosha, tidigare öns viktigaste och lyxigaste turistort, sen kriget 1974 en spökstad.

Stranden framför övergivna Varosha med de tomma strandhotellen i bakgrunden.
Bildtext Stranden i Varosha öppnades för allmänheten i november. I bakgrunden står de övergivna strandhotellen som en gång gjorde orten ett världskänt turistmål.
Bild: Ali Ruhluel / Anadolu Agency/ABACAPRESS/ddp images

Varoshas grekcypriotiska befolkning tvingades lämna staden inför den turkiska arméns framfart och staden har varit öde och förfallit sedan dess.

Staden ligger precis norr om FN-administrerade Gröna linjen, alltså de facto gränsen mellan Republiken Cypern och den turkiskstyrda norra delen av ön.

Två FN-resolutioner har slagit fast att Varosha ska administreras av världssamfundet och dess invånare få återvända, men resolutionerna har aldrig verkställts.

Beslagtar ockuperad mark

Tanken har varit att stadens tidigare invånare och deras ättlingar ska få återvända vid en eventuell lösning på Cypern-frågan.

Nu väcker Erdoğans uttalanden om planer på att låta bosätta Varosha farhågor i Cypern på att Turkiet och turkcypriotiska styret tänker ta staden i besittning.

De turkiskcypriotiska myndigheterna uppger att det ska finnas en mekanism för att låta tidigare invånare göra anspråk på sin egendom i staden.

Två grekcyprioter från Varosha står på den cypriotiska sidan om gränsen och tittar på Varosha.
Bildtext Två grekcyprioter står och ittar över gränsen på Varosha under en demonstration mot den turkiska presidentens besök.
Bild: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Det övertygar ändå inte Cyperns och Greklands regeringar eller stora delar av omvärlden.

Cyperns president Nicos Anastasiades beskrev planerna som oacceptabla och olagliga.

Han syftade på att förflyttning av egen civilbefolkning till ockuperade områden anses vara ett krigsbrott under Genèvekonventionen.

Cyperns president Nicos Anastasiades med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bildtext Cyperns president Nicos Anastasiades med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU / POOL

Ett överförande av Varosha till turkcypriotisk kontroll skulle också strida mot FN-resolutionerna.

– Jag vill sända det starkaste möjliga budskapet till herr Erdoğan och hans lokala hantlangare att hans oförsvarbara åtgärder och krav inte kommer att accepteras, sade Anastasiades.

Underminerar fredlig lösning

Greklands utrikesminister Nikos Dendias var först ute med att fördöma de turkiska planerna.

Dendias har nu inlett en rad besök i flera länder för att lobba stöd för Cypern i frågan.

Också Storbritannien var snabb med att fördöma de turkiska planerna, och landets utrikesministerium uttryckte djup oro.

– Storbritannien uppmanar alla parter att inte vidta åtgärder som underminerar den Cypriotiska förhandlingsprocessen och trappar upp spänningarna på ön, sade en talesperson.

– Det unilaterala beslutet som Erdoğan och turkcypriotiska ledaren Ersin Tatar idag annonserade riskerar att trissa upp läget på ön och försvårar en återgång till samtal om en heltäckande lösning på Cypern-frågan, sade EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borell.

Flera länder, bland annat USA och Frankrike tänker nu föra ärendet vidare till FN:s säkerhetsråd.

– Vi arbetar med likasinnade länder för att föra ärendet till säkerhetsrådet och uppmanar till ett kraftfullt svar, sade utrikesminister Antony Blinken.

"Vi vet att vi har rätt"

Medan omvärlden ser norra Cypern som ett område under turkisk ockupation har Turkiet som enda land i världen erkänt den turkcypriotiska administrationen som självständig.

I praktiken är ändå området under turkisk kontroll och Turkiet har över 35 000 soldater stationerade i norra Cypern.

Turkiet har försvarat planerna på att ta över Varosha med att de kommer att låta före detta invånare göra anspråk på sin egendom, men förklaringen har inte godtagits av Cyperns regering.

– Om deras verkliga mål är att återbörda egendom till de lagliga ägarna skulle de ha kunnat verkställa FN:s resolutioner, gett över staden till FN-administration och låtit ägarna återvända under säkra förhållanden, sade Anastasiades.

De grekiska planerna ses som ett led i försöken att förhandla fram ett läge där omvärlden erkänner den turkcypriotiska administrationen som självständig.

– En ny förhandlingsprocess för att läka splittringen kan bara föras mellan de här två staterna (Cypern och den turkcypriotiska administrationen, red.anm). Vi vet att vi har rätt och kommer att försvara det till det bittra slutet, sade Erdoğan.