Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Biträdande JO utreder inte Skådespelarförbundets klagan om coronarestriktioner

Från 2021
Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong.
Bildtext Finlands Skådespelarförbund hade lämnat in en klagan till JO beträffande coronabegränsningar som införts för publikevenemang.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Finlands Skådespelarförbund ville att justitieombudsmannen (JO) skulle utreda de coronabegränsningar som införts för publikevenemang. Biträdande justitieombudsmannen slår nu fast att JO inte utreder ärendet.

Skådespelarförbundet skriver om ärendet i ett pressmeddelande. Förbundet fick svar på klagomålet av biträdande justitieombudsmannen Maija Sakslin på under en vecka.

Sakslin säger att saken inte utreds eftersom förbundet kan lämna in en överklagan i ärendet till försvaltningsdomstolen.

Flera klagomål har lämnats in

Skådespelarförbundet skriver i pressmeddelandet att man inte kan gå vidare med klagomålet eftersom förbundet inte uttryckligen påverkats av begränsningarna.

Enligt förbundet har flera andra klagomål lämnats in till förvaltningsdomstolen. Dessa klagomål baseras på Regionförvaltningsverkens beslut och har lämnats in bland annat av teatrar och kostnärer eller artister. Enligt förbundet har beredningen av dessa klagomål inte gått framåt.

Klagomål beträffande Regionförvaltningsverkens beslut ska inte lämnas in till justitieombudsmannen eftersom JO:s uppgift är att granska beslut endast av statsrådet, statsrådets medlemmar eller presidenten.

Skådespelarförbundet anser fortfarande – precis som när det lämnade in klagomålet – att branschen behandlats orättvist och till och med olagligt.