Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det var en stor fågel som orsakade skogsbranden i Ingå i lördags

Uppdaterad 23.07.2021 14:44.
En havsörn flyger över himlen.
Bildtext Det kan ha varit en havsörn som kolliderade med ellinjerna och förorskade branden på Degerölandet. Den sotiga stora fågeln gick inte att identifiera med säkerhet. Arkivbild.

Nu står det klart att det var en stor fågel som orsakade markbranden på Degerölandet i Ingå i lördags. Fågeln som kolliderade med ellinjen, antändes och föll till marken. Från marken började elden sedan spridas.

Branden på Degerölandet i Ingå fick sin början på lördagseftermiddagen (17.7). Branden var svårsläckt på grund av den svåra terrängen men brandkåren lyckades begränsa branden till ett sju hektar stort område.

Släckningsarbetet fortsatte fram till söndag morgon. Cirka tio enheter samt en helikopter deltog i släckningsarbetet under början av natten.

En bild av en bränd stor fågel, sannolikt en örn, som ligger död på bränd svart mark. Bilden är tagen på Degerölandet i Ingå efter en skogsbrand som den här fågeln troligen orsakade. Den orsakade kortslutning, började brinna, föll ner och antände marken.
Bildtext Sten Johansson fotograferade den stora fågeln efter branden på Degerölandet i Ingå.

Johan Träskman är ordförande för Ingå frivilliga brandkår och deltog i släckningsarbetet.

Porträttbild av Johan Träskman.
Bildtext Ordförande Johan Träskman och Ingå FBK går på tå i torkan som ställer större krav på resurser än under vanliga år.

Har brandorsaken klarnat?

– Jo, brandorsaken har klarnat. Det var en fågel som flugit in mellan ellinjerna och fattat eld och fallit ner till marken, och därifrån hade elden spridit sig, säger Johan Träskman.

Hur vet ni det?

– Fågeln hittades under linjen och det var helt klart varifrån elden spridit sig, det var tydligt varifrån det började brinna.

Vad var det för fågel?

– Antagligen en örn av något slag. Det var ganska sotigt, så det är svårt att säga, men en större fågel var det i varje fall.

Det låter sårbart att en fågel kan orsaka en sådan brand?

– Det är så som det är, det har ju nog hänt förut att stora fåglar flugit in i ellinjer. Det gäller inte vanliga ellinjer till hus, utan det är högspänningslinjer eller mellanspänningslinjer som fågeln kommer åt att kortsluta mellan kablarna.

Hur vanligt är det?

- Inte vet jag hur vanligt det är, men nog läser man om det i branschskrifter ibland. Det händer nog runt om i Europa emellanåt.

Ingå FBK är på tå i torkan

Denna sommar är ovanligt varm och stora delar av landet lider av torka. Så även Ingå och hela Västnyland.

Hur på tå är ni i Ingå FBK?

– Nog är vi färdiga att rycka ut hela tiden. Vi måste tänka till och kolla att det finns personal hela tiden. Det ställer högre krav än under en normal sommar.

Hur ser det ut med frivilliga i Ingå FBK?

– Vi skulle kunna vara flera, men åldersmässigt ser vi ingen förgubbning hos oss. För många blir det en svacka i aktiviteten under småbarnsåren men sedan brukar många komma igen.

Hur ser ert utrustningsläge ut?

– Jag tycker nog att vi har bra utrustning och den funkar jättebra. Kanske har vi till och med landets bästa och färskaste utrustning, så det funkar nog bra.

En bild på den brända fågeln tillades i artikeln 23.7.2021 vid 14.45.