Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brand i stadsparken i Kaskö natten till onsdag

Uppdaterad 21.07.2021 16:59.
Parkerad brandbil
Bildtext Arkivbild.

En brand uppstod i stadsparken i Kaskö natten till onsdag. Kaskö stad misstänker att branden var anlagd. Polisen utreder händelsen och ber om tips.

En hotfull brand uppstod i stadsparken i Kaskö natten till onsdag. Branden upptäcktes av en förbipasserande som larmade räddningstjänsten. Personen påbörjade släckningsarbetet med en skiva och ett virkat konsthantverk på platsen.

Branden var snabbt under kontroll. När första räddningsenheten kom till platsen behövde de bara göra eftersläckningsarbetet på plats, berättar jourhavande brandförman Magnus Hällbacka.

Scenen i parken fick skador, likaså det virkade konsthantverket. Skadorna på scenen har redan hunnit repareras.

– Det syns ingenting av branden, fick jag just höra från Kaskö, säger Hällbacka.

Hällbacka kan inte kommentera orsaken till branden, men den har inte börjat av sig själv.

– Troligtvis är det någon som tänt på eller om någon suttit där på kvällen tidigare till exempel och rökt och kastat någon cigarettfimp eller liknande som fallit under golvet. Någon typ av oaktsamhet eller med flit handlar det om. Det är helt klart, säger Hällbacka.

Hällbacka säger att det inte var någon allvarlig brand eftersom den upptäcktes i tid. Ifall branden skulle ha spridit sig till det närmaste huset intill kunde konsekvenserna har varit ödesdigra eftersom terrängen är mycket torr. Just nu råder varning för skogsbrand.

Polisen utreder branden som skadegörelse. Undersökningen är bara i startgroparna ännu, berättar utredningschef Stefan Nordman. Polisen har inga misstänkta.

– Men om det finns iakttagelser och tips ber vi att man meddelar dem till polisen per telefon eller per e-post, säger Nordman.

Österbottens polisinrättning tar emot tips om händelsen på numret 0295 415 501 eller per e-post på vihjeet.pohjanmaa(a)poliisi.fi.

En våg av vandalism har sköljt över staden

Kaskö stad misstänker att branden var anlagd.

Bildnings- och biblioteksdirektör Sirkka Suurla berättar att staden blivit utsatt för många illdåd den senaste tiden.

– Under flera månaders tid har vi utsatts för en kedja av upprepad vandalism. Någon har satt brinnande material i bibliotekets brevlåda, på olika ställen har det tänts på och skejtrampen har bränts. Det har också förekommit situationer som har lett till straffrättsliga påföljder, säger Suurla.

Branden som tändes på i stadsparken kunde ha blivit något allvarligt eftersom marken just nu är så torr.

– Vi hade stor tur att den här personen råkade gå förbi, säger Suurla.

– Den störta oron är att det kommer flera gånger när man inte har så här god tur. Att det blir någon allvarligare olycka. Jag önskar att den här aktiviteten upphör.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel "Kaskisten kaupunginpuistossa yöllä uhkaava tulipalo", skriven av Sebu Björklund och Yle Pohjanmaas artikel "Kaskisten yöllistä paloa tutkitaan vahingontekona – kaupunki teki rikosilmoituksen: "Meillä on ollut toistuva ilkivallan ketju" skriven av Elina Nimistö. Översättning och bearbetning: Malin Hulkki. Artikeln har uppdaterats med kommentarer av jourhavande brandförman Magnus Hällbacka, intervjuad av Isabella Lindell.