Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketer föll över presidenten i Kabul – fredsförhandlingarna mellan regeringen och talibanerna stampar på stället

Ledarskiktet för Afghanistans regering utsattes för ett raketangrepp på tisdagen, mitt under pågående bön för högtiden Eid al-Adha. Talibangerillan har tidigare utlyst vapenvila under muslimska högtider, men ger inga garantier den här gången. Samtidigt uppger varken regeringen eller talibanerna att de i nuläget skulle eftersträva en ömsesidig vapenvila i fredsförhandlingarna, som stampar på stället.

Illavarslande visslande följt av dova smällar.

Ledarskapet för den afghanska statsmakten, bland dem president Ashraf Ghani och chefen för fredsförhandlingarna Abdullah Abdullah, hade på tisdagen samlats till bön i presidentpalatsets trädgård för att inleda högtiden Eid al-Adha, en av islams viktigaste högtider.

Flera av deltagarna blev synbarligen skrämda och skulle helst ha flytt fältet.

I och med att USA nästan slutfört sin reträtt från Afghanistan påstår sig talibanerna nu ha erövrat kring 85 procent av landet. I det här fallet var det ändå terrorgruppen IS som påstod sig stå bakom raketattacken.

"Kalifatets soldater besköt presidentpalatset och gröna zonen i Kabul med sju Katjusja-raketer", skrev IS på sociala medier och sin nyhetskanal Amaq.

Trots att IS skiljer sig ideologiskt från talibanerna, har afghanska regeringen tidigare beskyllt gruppen för att gå talibanernas ärenden.

Till vänster poliser och till höger ett sönderbränt bilkadaver.
Bildtext Enligt myndigheterna avfyrades raketerna från den här bilen som totalförstördes.

Den så kallade gröna zonen i Kabul inhyser bland annat presidentpalatset och flera ambassader, och är förstärkt med bombskydd och taggtråd.

Enligt det afghanska inrikesministeriet slog raketerna i marken utanför palatsområdet, och ingen skadade sig i attacken.

Förra året tog terrorgruppen IS också på sig en attack mot presidentpalatset, då president Ashraf Ghani svors in för en andra mandatperiod inför en publik på hundratals personer.

Ibraheem Bahiss, konsult vid International Crisis Group, säger att tisdagens raketattack var symbolisk och syftade till att demonstrera gerillornas räckvidd.

– Faktumet att de här landade så nära presidentpalatset visar att de här attackerna har potential att bli väldigt dödliga.

Spänd relation med Pakistan ...

Grannlandet Pakistan anses spela en nyckelroll för att uppnå fred i Afghanistan. Talibanernas ledarskikt håller till i Pakistan och Afghanistan anklagar Islamabad för att ge talibanerna en fristad. Vice versa beskyller Pakistan Afghanistan för att ge en annan gruppering, Tehreek-e-Taliban, en fristad och möjlighet att utföra attacker mot den pakistanska militären.

På sistone har förhållandet mellan länderna blivit ännu mer ansträngt.

Som en del av talibanernas frammarsch lyckades gerillan förra veckan erövra den ytterst viktiga gränsposten Spin Boldak, som kan ge lukrativa tullintäkter.

Den här bilden på gränsövergången Spin Boldak är tagen från den pakistanska sidan om gränsen. I bakgrunden, på den afghanska sidan, syns talibanernas vita flagga. Flaggan pryds av den muslimska trosbekännelsen.
Bildtext Talibanernas vita flagga (till höger) över Spin Boldak den 14 juli.

Ett dygn senare påstod regeringsstyrkorna att de hade återerövrat Spin Boldak, något som talibanerna tillbakavisade. Striderna vid posten har fortsatt, men talibanernas flagga har fortsatt att vaja över posten.

I samband med striderna anklagade Afghanistans vice president Amrullah Saleh Pakistans flygvapen för att ha stött talibanerna, vilket Pakistans utrikesministerium förnekade och tillade att flygvapnet endast är verksamt i landets eget luftrum.

Talibankrigare hade däremot setts få vård på ett sjukhus i Chaman, som är systerstad till Spin Boldak på den pakistanska sidan om gränsen.

... tillspetsad med en diplomatisk tvist

Förhållandet mellan Afghanistan och Pakistan fick sig ytterligare en törn i helgen i och med en misstänkt misshandel av den afghanska ambassadörsdottern.

På lördagen uppgav det afghanska utrikesministeriet att dottern till ambassadören hade tagit en taxi i Islamabad, varpå hon hade kidnappats för flera timmar och "torterats grovt" att okända förövare.

En bild av den pakistanska politikern Sheikh Rashid.
Bildtext Pakistans inrikesminister påstår att fallet med ambassadörsdottern används för att "vanära" Pakistan. Arkivbild.

Dottern fördes till sjukhus för vård och Afghanistan kallade upp den pakistanska ambassadören i Kabul för att officiellt anmäla ärendet. I ett uttalande skrev det pakistanska utrikesministeriet att dottern hade angripits och att säkerheten kring den afghanska ambassadören och hans familj hade skärpts.

På måndagen bestämde ändå Afghanistan med hänvisning till fallet att kalla hem ambassadören och hans familj.

På tisdagen gjorde Pakistan en kovändning, då inrikesminister Sheikh Rashid på en presskonferens sa att någon kidnappning inte ägt rum, och tillade att utredare har gått igenom 700 timmar övervakningsfilm och granskat 200 taxibilar.

Enligt Rashid används incidenten för att "vanära" deras land.

Ryssland stärker beredskapen i gränsregionen

Talibanernas framgångar har förutom vid gränsen till söder, också väckt oro norröver.

Enligt det ryska presidentkansliets talesman Dmitrij Peskov är situationen i Afghanistan väldigt oroväckande.

– Vi och våra partner i CSTO (militärallians med före detta Sovjet-stater, red.anm.) och länderna som gränsar till Afghanistan håller regelbunden kontakt och håller givetvis situationen under uppsikt. Än så länge kommer det endast oroväckande nyheter därifrån, sa Peskov på onsdagen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov i  Moskva den 11 mars 2021.
Bildtext Dmitrij Peskov. Arkivbild.

Peskov kommenterade inte eventuella förhandlingar med talibanerna, men Moskva har de senaste åren aktivt sökt kontakt med talibanerna och flera gånger haft deras representanter på besök, senast nu i juli.

Utrikesminister Sergej Lavrov har ändå sagt att Ryssland är bekymrad att oroligheterna i Afghanistan kan leda till att terrorhot och knarksmuggling sprider sig norrut mot Ryssland.

Ryssland förser därför sin bas i Tadzjikistan, landets största utanför de egna gränserna, med fler stridsvagnar och planerar militärövningar i både Tadzjikistan och Uzbekistan, som båda ligger mellan Ryssland och Afghanistan.

Ingen fred i sikte

Förra veckan hävdade guvernören för provinsen Badghi i västra Afghanistan att en vapenvila hade slutits med lokala talibanledare, men specificerade inte hur länge den skulle gälla.

Knappt något talar däremot för en ihållande vapenvila på landsnivå.

Den afghanska regeringen och talibanledare har fört regelbundna fredsförhandlingar i Qatars huvudstad Doha sedan i fjol, men än så länge har samtalen knappt lett till något konkret.

Parterna träffades så sent som förra helgen, men kunde endast enas om behovet för en "rättvis lösning" och om att träffas igen den här veckan.

En bild på afghanska fredsförhandlaren Abdullah och hans talibanska motparter.
Bildtext Regeringens Abdullah Abdullah (till vänster) och talibanernas Mullah Abdul Ghani Baradar (längst till höger) i Doha förra helgen.

Trots talibanernas fortsatta offensiv påstod deras ledare Hibatullah Akhundzada på helgen att gruppen "mödosamt föredrar" en politisk lösning. Efter samtal i Doha utan resultat ifrågasatte över ett dussin beskickningar i Kabul, bland dem USA och EU, på måndagen trovärdigheten i talibanernas löfte. Länderna kräver ett omedelbart stopp för talibanernas militära offensiv.

Enligt regeringens representant Abdullah Abdullah är parterna överens om att hålla igång samtalen, men han påpekade att ingendera parten eftersträvar en ömsesidig vapenvila i nuläget.

Den här veckan pågår Eid al-Adha, en av islams viktigaste högtider. Talibanerna har utlyst vapenvila under tidigare högtider, men den här gången kunde de endast erbjuda ett slags halvmesyr om att endast strida i självförsvar.

– Jag kan bekräfta att vi befinner oss i försvarsläge under Eid, sa en talesperson till nyhetsbyrån AFP utan att ge fler detaljer.

Källor: AFP, AP, Reuters, al-Jazeera, TASS