Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orbán går till motangrepp mot EU – för kontroversiella hbtqi-lagarna till folkomröstning

Från 2021
Viktor Orban.
Bildtext Viktor Orbán har varit på kollisionskurs med EU-kommissionen under en längre tid.
Bild: Vickie Flores / EPA

Ungerns premiärminister vill hålla folkomröstning om de kontroversiella hbtqi-lagarna som har stött på patrull hos de andra EU-medlemsstaterna. Den ungerska oppositionen kallar omröstningen ett försök att avstyra uppmärksamheten från viktiga inhemska frågor till grälet med Bryssel.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tänker arrangera en folkomröstning om de kontroversiella så kallade hbtqi-lagarna som har fördömts nästan unisont av de andra EU-medlemsstaterna.

Orbán antydde att omröstningen är ett sätt att gå till motangrepp mot trycket från EU-kommissionen.

– De har tydligt angripit Ungern över de här lagarna under de senaste veckorna, sade Orbán i en video som lades ut på regeringens Facebooksida.

Lagarna förbjuder i den ungerska regeringens tappning beskrivning eller marknadsföring av homosexualitet eller könskorrigering till barn under 18 år.

I praktiken anses lagen ändå kringskära sexuella- och könsminoriteters mänskliga rättigheter, stigmatisera minoriteterna och dra likhetstecken mellan homosexualitet och pedofili.

Ursula von der Leyen i rosa kavaj framför ett podium.
Bildtext Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande, kallade lagarna avskyvärda och en skam för Ungern.

Lagarna har lett till att EU-kommissionen inlett ett såkallat överträdelseförfarande, alltså en process där EU försöker få en medlem att ändra på lagar som bryter mot EU:s bestämmelser och kan utmynna i straffåtgärder.

Folkomröstningen ses som ett sätt att försöka slå tillbaka mot EU-kommissionen.

Försök att distrahera

Den ungerska oppositionen har redan hunnit fördöma folkomröstningen som skrattretande.

– Det här är bara en avledningsmanöver, ett försök att distrahera från brinnande inhemska frågor, sade Budapests liberala borgmästare Gergely Karacsony.

Karacsony sade att frågorna i omröstningen är formulerade på ett sätt som inte egentligen handlar om själva lagarna och ingen vettig människa skulle rösat ja på.

Bland de fem frågorna som ska föras till omröstning finns bland annat frågor om väljarna "stöder marknadsföring av homosexualitet och könskorrigeringsoperationer till minderåriga" eller "obegränsat utsättande av barn för skadligt sexuellt material".

– Jag tänker ordna en egen omröstning och fråga hur ungrarna anser att coronakrisen har hanterats av Orbán. Eller vad de anser om de kinesiska investeringarna i landet, sade Karacsony.

Han syftade på hur Orbàn anklagas för att ha förvärrat coronaläget med sina åtgärder och kinesiska planer att grunda ett universitet och bygga en motorväg i Budapest som har lagts på is efter massiva demonstrationer.

Djupare konflikt på gång

Orban har också anklagat kommissionen för att inte ha godkänt landets återhämtningsplan som en hämnd över lagarna.

Att planen inte godkändes innebär att Ungern får vänta på pengar ur EU:s coronaåterhämtningsfond.

Kommissionen lät bli att godkänna planen eftersom Ungern inte ansågs ha gjort tillräckligt för att förhindra intressekonflikter, korruption, fusk och dubbel finansiering.

Varje land måste förutom de allmänna formella kraven också uppfylla landsspecifika rekommendationer för att planen ska godkännas, ett förfarande också Ungern var med om att godkänna.

För Ungerns del hette det att landet måste "förstärka åklagarmyndigheternas ställning, tillgång till offentlig information och stärka rättsväsendets självständighet".

Källor: Reuters, AFP, Politico EU