Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medieuppgifter: USA och Tyskland har nått en kompromiss gällande gasledningen Nord Stream 2 – USA förbehåller sig rätten till nya sanktioner

Från 2021
Angela Merkel och Joe Biden sida vid sida i Vita huset.
Bildtext Förhandlingarna om gasledningen stod högt på agendan då förbundskansler Angela Merkel i förra veckan träffade president Joe Biden i Washington.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt amerikanska och tyska medier ska man nu ha nått en kompromiss som garanterar att den rysk-tyska gasledningen ska kunna byggas färdig och tas i bruk.  USA har hittills varit av åsikten att Nord Stream 2 gör Tyskland och Europa sårbart för påtryckningar från Ryssland.

Senast vid årsskiftet är det tänkt att gas ska strömma från Ryssland till Tyskland via gasledningen Nord Stream 2.

Gasledningsbolagets planer ser nu ut att bli verklighet, när USA och Tyskland under onsdagen väntas meddela om en överenskommelse som ska garantera att ledningen kan tas i bruk.

Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg och tidningen Wall Street Journal. Enligt tyska medier ska det ännu i dag komma mer uppgifter kring överenskommelsen.

Enligt uppgifter i medierna är lösningen en kompromiss bestående av fyra olika punkter. Bland annat förbehåller sig USA rätten att införa sanktioner, ifall av att gasledningen från Rysslands sida används som ett medel för påtryckning.

Enligt Bloomberg har också Tyskland förbundit sig vid att nationellt reagera på påtryckningar. Vilka reaktioner det i så fall kan handla om lämnar man ändå öppet.

Tyskland förbinder sig enligt överenskommelsen också till att satsa på förnybar energi i Ukraina, samt att delta i samtal som ska stärka det energipolitiska samarbetet i Central- och Östeuropa.

Ukraina, som oroar sig över sin säkerhet och sina inkomster som transferland för rysk gas, ska också i framtiden betalas miljardbelopp för överföring av gas från Ryssland.

Förhandlingarna om gasledningen stod högt på agendan då förbundskansler Angela Merkel i förra veckan träffade president Joe Biden i Washington.

Rysk gas ska också strömma via Ukraina

USA har länge motsatt sig bygget av ledningen som ska användas för att transportera gas direkt från Ryssland till Tyskland.

I Washington har man sett att gasledningen stärker Rysslands och president Vladimir Putins politiska och ekonomiska inflytande över Europa. Stöd för sin linje har USA haft bland annat i Polen och i de baltiska länderna.

Till saken hör också att USA har ett eget intresse av att sälja gas till Europa.

I över ett år stod bygget av Nord Stream 2 stilla på grund av amerikanska sanktionshot mot de deltagande företagen, men i december ifjol kom bygget igång igen. Nu är gasledningen byggd till 98 procent, säger man från bolaget som ligger bakom projektet.

I samband med att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Berlin för en dryg vecka sedan, betonade Merkel än en gång att Ukraina också med en färdigbyggd Östersjögasledning kommer att förbli ett transitland för gas från Ryssland.

Enligt Zelenskyj är gasledningen ett möjligt säkerhetshot för Ukraina och han krävde därför garantier av Tyskland, Frankrike och EU.

Merkel betonade å sin sida att Tyskland kommer att hålla sina löften om att Ukraina kommer att förbli ett transitland och det här löftet kommer att binda också Tysklands nästa förbundskansler.