Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Leveransen av nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia skjuts fram till slutet av augusti

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 09:33.
Rendering av fartyget Aurora Botnia
Bild: Rauma Marine Constructions (Havainnekuva)

Varvet i Raumo meddelar att den nya Kvarkenfärjan levereras i slutet av augusti. Med den nya tidtabellen får man mer tid för att bygga ut fartygets huvudsakliga driftssystem.

Än en gång försenas Botnia Aurora och Wasaline får fortsätta vänta på sin nya färja från varvet Rauma Marine Constructions (RMC).

Samtidigt som förberedelserna fortskrider har Aurora Botnias tidtabell för leveransen blivit längre. I slutet av augusti levereras färjan. Med den förlängda tidtabellen fås mer tid för idrifttagning av fartygets huvudsystem.

Ett väntat beslut

Wasalines VD Peter Ståhlberg är inte överraskad över förseningen, tvärtom har de sett vartåt det lutar en längre tid. Enligt Ståhlberg är det svårt att ta igen förlorad tid i en månad som juli.

– Allt har gått långsammare än beräknat. Kanske vi var lite mer hoppfullare där vid midsommar men sen när det drar ut i juli och semestertider är det naturligt att det tar ännu längre, säger Ståhlberg.

– Det som är det mest beklämmande är att vi hamnar skjuta på leveransen många gånger och det är lite, kan man säga, oprofessionellt. Men det är varvet som ska informera om tidtabellen. Det kan vi inte göra på rederiet eftersom det är varvet som ska leverera, säger Ståhlberg.

En skäggig man i vit skjorta.
Bildtext Peter Ståhlberg har redan ett tag vetat att den nya Kvarkenfärjan försenas ytterligare.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Vilka ekonomiska effekter medför förseningen?

– Man skulle ju inte få säga det men som tur är det förstås en sådan sommar som pandemin påverkar och det gör att vi inte förlorar så hemskt mycket ekonomiskt. Vi har en fantastisk juli månad på gång här och kommer upp till närmare tio tusen passagerare, säger Ståhlberg.

Enligt Ståhlberg har det en marginell betydelse att den nya färjan anländer först i augusti.

– Då vi budgeterade för augusti månad var vi ganska realistiska att det kan finnas risk för försening plus att pandemin kan påverka.

Bil- och passagerarfärjan Aurora Botnia som snart kommer att trafikera mellan Vasa och Umeå hade sitt första sjötest i juni. Nu väntar färjan på ytterligare ett test till sjöss.

– Aurora Botnia kombinerar ny teknik och innovativa lösningar som inte finns på någon annan bil- och passagerarfärja i världen. När man bygger en sådan färja görs och testas många saker för första gången, vilket har påverkat till exempel den tid som krävs för ibruktagningen av driftssytemet, säger Jyrki Heinimaa, verkställande direktör för Rauma Marine Constructions i ett pressmeddelande.

– Med leveransen i augusti kan vi slutföra vårt arbete och samtidigt säkerställa att fartyget överlämnas utan att behöva pruta på kvaliteten.

Det exakta leveransdatumet för Aurora Botnia kommer att meddelas vecka 32.

Diskussion om artikeln