Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gisslandrama vid fängelse i Sverige över: Förövarna har gripits – krävde helikopter och pizza

Från 2021
Uppdaterad 21.07.2021 23:04.
Polisbilar och poliser utanför Hällbyanstalten i Eskilstuna där två kriminalvårdare togs som gisslan av beväpnade fångar.
Bildtext Gisslandramat vid Hällbyanstalten varade i nio timmar. Anstalten har den högsta möjliga säkerhetsklassificeringen i Sverige, Säkerhetsklass 1.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Två kriminalvårdare vid Hällbyanstalten utanför Eskilstuna togs som gisslan av två fångar beväpnade med hemgjorda eggvapen efter lunchtid på onsdag svensk tid. Polisen i Sverige skriver på sin hemsida att båda vårdarna nu har släppts.

Den första kriminalvårdaren släpptes efter åtta på kvällen finsk tid, efter att gisslantagarna krävde och fick 20 kebabpizzor för alla fångar på sin avdelning. Klockan 22.30 rapporterade polisen att den andra gisslan också släppts.

Kriminalvården skriver i ett pressmeddelande att gisslan mår bra med tanke på omständigheterna.

Barrikaderade sig i ett vaktrum i nio timmar

Enligt uppgifter i svenska medier överrumplade två fångar två anställda vid anstalten och barrikaderade sig i ett vaktrum. De två anställda uppges vara en man och en kvinna som vikarierar vid anstalten.

Enligt polisen täcktes övervakningskamerorna i utrymmet över, vilket gjorde gisslans situation oklar.

Enligt Aftonbladets uppgifter är de två gisslantagarna, som är 24 respektive 30 år gamla, dömda för mord.

De två gärningsmännen har nu gripits. Brottsrubriceringen är två fall av människorov.

Krävde helikopter och pizza

Gisslantagarna uppges ha krävt en helikopter för att fly fängelset i utbyte mot att inte skada gisslan.

Enligt Aftonbladet ställde de senare andra krav, bland annat att de kunde släppa en av gisslan i utbyte mot att alla 20 fångar på deras avdelning får kebabpizza.

Den pensionerade polisen Torbjörn Sivertsson säger i en intervju att det var smart att gå pizzakravet till mötes. Enligt Sivertsson försöker man ofta få gisslantagarna att bli så välvilligt inställda mot förhandlarna som möjligt.

– Det brukar lösa sig på ett eller annat sätt. Man kan försöka trötta ut dem till exempel, säger han.

Larmet om överfallet ska ha gått efter lunchtid svensk tid och flera polisenheter ska genast ha varit på plats.

Polisen hade en insatsstyrka med utbildning i att frita gisslan på plats, tillsammans med förhandlare och flera hundenheter. Också räddningstjänsten stod i beredskap utanför anstalten.