Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges regering föreslår slopad straffrabatt för unga dömda

Från 2021
Morgan Johansson med Sveriges flaggor i bakgrunden.
Bildtext Enligt lagutkastet ska personer mellan 18–20 år som begår grova brott kunna dömas till fler och längre fängelsestraff – inklusive livstidsstraff. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson höll presskonferens.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Sveriges regering föreslår att slopa straffrabatten för personer mellan 18–20 år som begår grova brott.

Enligt lagutkastet ska personer mellan 18–20 år som begår grova brott kunna dömas till fler och längre fängelsestraff – inklusive livstidsstraff.

Just nu får dömda unga myndiga i Sverige nedsatta straff. En dömd 18-åring får en nedsättning på 50 procent, en 19-åring en tredjedel och en 20-åring en fjärdedel.

Det här är enligt många en av regeringens åtgärder för att motarbeta Sveriges ökande gängbrottslighet. I en intervju med SVT talar en anonym före detta gängbrottsling om att unga ofta räknar med straffrabatten innan de begår grova brott.

I lagutkastet definieras grova brott bland annat som brott som ger minimistraff på ett års fängelse, men det kan också omfatta andra brott.

Rabatten slopas inte vid alla brott

Straffrabatten kommer inte att slopas vid alla brott. Justitie- och migrationsminister och socialdemokraten Morgan Johansson säger att man måste kunna dra en gräns för vilken typ av brott som inte omfattas av straffreduktionen.

– Det är en sak när någon misshandlar en annan i en krogkö, men en annan sak när ungdomar systematiskt rånar andra ungdomar. Eller ännu värre: När vi har unga människor som utför beställningsmord, säger han.

Andra lagändringar som regeringen yrkar på är att allvarliga brott som begåtts av myndiga personer inte ska ha preskriptionstider. Alltså ska tiden som en person kan åtalas för ett allvarligt brott inte löpa ut.

När unga vuxna döms ska det i framtiden inte heller krävas starkare skäl än normalt för att ge dem fängelsestraff.

Moderaterna missnöjda – vill ha mer

Lagändringarna får brett stöd, men Moderaterna anser att det krävs strängare åtgärder.

– Vi har länge krävt att den ska slopas och det har också funnits en majoritet i riskdagen för att göra den förändringen. Men det är tyvärr inte så att den slopas. Med det här förslaget kommer straffrabatten att finnas kvar för många brott, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT.

Ändringarna kommer troligtvis att träda i kraft vid årsskiftet. Lagändringen har varit på tapeten sedan mars 2020.

Källor: SVT, Sveriges Radio, Dagens Nyheter