Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Turistgrupperna lyser fortfarande med sin frånvaro – allmänna guidningar är viktiga men ingen guldgruva för guiderna

Från 2021
Tarja Kvarnström.
Bildtext Tarja Kvarnström är guide i Hangö. Där har bussgrupperna lyst med sin frånvaro, men istället har guiderna fått visa runt turister som kommit med stora kryssningsfartyg.
Bild: Linus Westerlund / Yle

De stora turistgrupper som bokar privata guidningar lyser fortfarande med sin frånvaro. Allmänna guidningar har i sin tur aldrig varit någon guldgruva för regionens guider även om det ses som en viktigt del av utbudet.

De stora bussgrupperna har traditionellt varit en viktig inkomstkälla för guiderna i regionen. Dessa lyser fortfarande med sin frånvaro och ingen räknar längre med att gruppresor, som ofta kunde privatboka flera lokal guider för rundturer i staden, kommer att återvända i första taget.

– Gruppguidningarna räknar jag med att det kommer att ta flera år innan de återgår till det normala, säger Anne Ingman som guidat aktivt i många års tid.

Allmänna guidningar öppna för alla

Allmänna guidningar som erbjuds för besökare och invånare vid ett fast klockslag till skillad från en privatbokning har aldrig varit någon guldgruva för regionens guider. Men alla ser det ändå som en viktigt tjänst att erbjuda.

I Ekenäs erbjuds denna sommar inga allmänna onsdagsguidningar i Gamla stan. I stället arrangeras en allmän guidning i samarbete med Pro Artibus inom ramen för Oasis-konstutställningen under lördagar i juli.

Anne Ingman erbjuder allmänna guidningar i form av dramatiserade rundvandringar med Helene Schjerfbeck som tema. Dessa har funnits sedan år 2009 och i juli i år blir det sammanlagt tolv stycken dramaguidningar.

Anne Ingman som föreställer Helene Schjerfbeck och sitter och målar
Bildtext Anne Ingman som Helene Schjerfbeck.
Bild: YLE/Malin Lindholm

– Det finns nog en efterfrågan men ingen av guidningarna har ändå varit fullsatt, säger Anne Ingman.

– Det är ingen guldgruva men jag tycker absolut att det behövs för att föra fram den historia vi har både i Ekenäs och i Hangö, säger Ingman.

Hon lyfter även fram att lokala invånare gärna kan ta del av sin lokala historia.

– Det är många lokala som säger att de ännu inte hunnit delta i min Helene Schjerfbeck-guidning; jag har nu hållit dem sedan 2009, säger Anne Ingman lite road.

Anne Ingman har i år satsat på att erbjuda dramavandring på beställning för mindre grupper på 1–8 personer. Nyheten är att priset är anpassat för ett mindre och tryggare deltagarantal i coronatider.

- Det är första året jag lyft fram dem och det har klart funnits en efterfrågan. Det blir som en blandning av teater och fakta om staden på samma gång, beskriver hon.

Lockande krigshistoria på Tulludden

Tarja Kvarnström i Hangö har haft en god efterfrågan på sin specialguidning om fånglägret på Tulludden.

– Jag har haft tio grupper där och jag har fler på kommande. På Hangödagen har vi en öppen guidning som man kan anmäla sig till, säger Kvarnström.

Nu har en annan guide som kan visa runt ruinerna av det gamla lägret, som användes av tyskarna under kriget, också tagit sig an specialguidningen.

– Hon guidar på svenska, jag guidar på finska där.

Coronapandemin har lett till att bussgrupperna fallit bort, men i stället har Hangöguiderna fått guida runt kryssningsresenärer.

– Eckeröline kom sju gånger och Viking Line två gånger, vi hade guidningar för dem, säger Tarja Kvarnström.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Hangöguiden Tarja Kvarnström tror det tar lång tid för bussgrupperna att komma tillbaka

8:59

Guidade promenader två dagar i veckan i Hangö

I Hangö har Hangö guider erbjudit guidade promenader som är öppna för allmänheten varje onsdag och lördag sedan början av juni. Temat för guidningarna är Badhusparkens villor berättar och Hangö i ett nötskal. Avsikten är att erbjuda dessa veckovisa guidningar till slutet av augusti.

– Lördagarna har varit klart populärare än onsdagarna. På lördagarna räknade jag att vi i snitt haft 10 deltagare per guidning medan onsdagarnas guidningar i genomsnitt lockat 3,8 deltagare, säger Elina Lahtinen som är ordförande för föreningen Hangö guider.

– Som tema har också badhusparken varit klart mera lockande än centrumguidningen som ger basfakta om Hangö, berättar Elina Lahtinen.

Simhus, strand, hav och en karusell i vattnet.
Bildtext Plagen i Hangö är en populär badstrand.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det är första året Hangö guider erbjuder guidade promenader på fasta tidpunkter. Enligt Elina Lahtinen kommer man efter säsongen att utvärdera produkterna och vad man kommer att erbjuda i framtiden.

– Kanske vi även borde fundera på andra teman, till exempel kunde krigshistoria också vara en lockande produkt, funderar Elina Lahtinen.

Guidningarna är inga dammiga tillställningar

Enligt Elina Lahtinen är veckovisa guidningar som är öppna för allmänheten en viktigt del i utbudet. Om deltagarantalet är litet är det dock svårt att göra dem lönsamma. Hon skulle därför gärna se att flera deltagare hittade till guidningarna, även lokala invånare.

– De flesta som deltar i en guidning gillar det verkligen och många är överväldigade över allt de inte visste om. De flesta säger att de lärt sig något nytt och det är verkligen inte någon gammal och dammig tillställning, berättar Elina Lahtinen.

Elina Lahtinen fascineras av hur historien upprepar sig själv och det är något man kan se genom att blicka tillbaka.

– Under badhuseran fanns exakt samma problem som vi nu diskuterar i Hangö. Även då fanns det brist på boende och badhusparken var avstängd för Hangöborna under sommaren. Historien upprepar sig själv, säger Elina Lahtinen.