Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gamla trasiga telefonstolpar och -kablar förundrar Lovisabor – tas bort lite i taget

Från 2021
Telefonlinje med träd hängande över.
Bildtext Telefonlinje längs med Lappomträskvägen. Telefonstolparna och -kablarna längs med Lappomvägen tas bort i augusti.
Bild: Elof Lindholm

Gamla el- och telefonstolpar och -kablar som lämnats kvar i skogen väcker frågor bland Lovisabor.

Saken kom till tals häromdagen i en Facebookgrupp där flera Lovisabor skrev om el- och telefonstolpar och -kablar som tagits ut bruk som står och skräpar på olika håll i Lovisa.

Vissa stolpar har ramlat omkull och kablarna ligger på eller nära marken. Man undrade varför de överhuvudtaget lämnats kvar i skogen och när de tas bort.

Längs med Lappomträskvägen finns telefonstolpar med kablar som hänger nära marken eftersom träd fallit över dem. Marbyvägen, Marknadbacksvägen, Korsviksvägen och Hattnäsvägen nämns också som ställen där det finns stolpar och kablar i dåligt skick.

Gustaf Forsberg, vd för det lokala telefonandelslaget LPOnet, säger att stolparna och kablarna nog ska bort, man har bara inte hunnit med allt ännu.

Bakgrunden till att de gamla telefonstolparna och kablarna blivit onödiga är det hela tiden framskridande byggandet av fibernät.

En telefonstolpe med kablar som hänger ner på marken står på en åker.
Bildtext Telefonstolpe med hängande kablar längs med Lappomträskvägen.
Bild: Elof Lindholm

Forsberg berättar att företaget har en plan och en intern tidtabell för när stolparna och kablarna i olika områden ska avlägsnas. De som är äldst eller i sämst skick prioriteras.

– Det är klart att det är vissa ställen där vi missat att stolparna möjligen varit i sämre skick än vi tänkt, säger Forsberg.

Därför tar företaget gärna emot samtal eller e-postmeddelanden om stolpar som brutits av och kablar som ligger på marken.

– Det hjälper oss att rikta in oss på de ställen där det är mest brådskande att få bort dem.

Stolparna och kablarna längs Lappomträskvägen kommer att avlägsnas i augusti. Företaget fick redan tidigare i år ett meddelande om att de är i dåligt skick och har redan kontrakterat företagare för att sköta jobbet.

Tas bort lite i gången

Om man inte är expert så är det svårt att se skillnad på elstolpar och telefonstolpar. Därför är det bäst att ringa både elbolaget och telefonbolaget om man ser kablar som hänger ner över marken eller en stolpe som brutits av.

– Vi utreder alla notiser vi får om dåliga kablar eller stolpar. Är det vårt så tar vi oss an att ta bort det och är det inte vårt så tar vi kontakt med elverket. Men klart att det går fortare om man kontaktar båda parterna.

En orsak till att en del av stolparna har stått oanvända i skogen ganska länge är de höga kostnaderna för att städa bort dem.

– Det är dyrt, det ska vara maskiner och manskap. De impregnerade stolparna är problemavfall och ska till problemavfallsanstalten och det kostar också.

LPOnet är ett medlemsägt andelslag.

– Vi försöker få bort stolparna så snabbt som möjligt men det är klart att vi vill vara måna om medlemmarnas pengar och försöker göra det kostnadseffektivt. Därför tas de gamla stolparna bort lite i gången så att vi möjligast bra kan styra resurserna mellan det här och att bygga nytt, säger Forsberg.

Diskussion om artikeln