Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronavaccinering utan tidsbokning succé i Malax - Josefine passade på att ta sin andra dos: "Känns viktigt att få fullt skydd"

Uppdaterad 22.07.2021 10:31.
Ung blond kvinna med munskydd väntar på sin tur till drop-in mottagning för coronavaccinering i Malax..
Bildtext 21-åriga Josefine Mattlar tog chansen att få sin andra vaccindos bara drygt åtta veckor efter den första. Det gick smidigt då Malax på onsdagen ordnade vaccinmottagning utan tidsbokning.

Första gången dök ett 50-tal ungdomar och unga vuxna upp och nu när Malax för andra gången ordnar coronavaccinering utan tidsbokning fylls platserna i väntrummet snabbt. Systemet får beröm både av de som är här för att få sprutan och de som delar ut den.

Josefine Mattlar, 21, är på plats bland de första. Klockan är några minuter över två och vaccineringen har nyss kommit igång.

Mattlar fick sin första dos vaccin i hemkommunen Korsnäs för drygt åtta veckor sedan, då på en vanlig förhandsbokad tid.

- Nu fick jag redan möjlighet att få min andra dos här i Malax utan tidbokning, säger hon glatt.

Mattlar är nöjd över att tidsintervallet mellan hennes vaccindoser kunde förkortas och tackar det smidiga samarbetet inom vården mellan Korsnäs och Malax.

- Det här är kanske det bästa med att vara på ett ställe som inte är en storstad. Här är ingen trängsel trots att ingen tidsbokning behövs.

Mattlar berättar att hon har ett jobb där hon lätt kan bli exponerad för smitta och säger att hon därför velat bli vaccinerad så fort som möjligt.

- Det känns viktigt att få fullt skydd.

Mattlar tror att det är bra att kommunerna ordnar vaccinering utan tidsbokning. Många unga lever ett aktivt liv med mycket program, eller så har man ett jobb som går före.

- Man kanske jobbar i skiftsarbete eller har ett jobb där man inte får arbetslistorna så långt på förhand. Då är det bekvämt att inte behöva boka in sig långt framåt och anpassa resten av livet efter en sådan tid, istället kan man ta en avstickare hit då man råkar ha passligt.

Hög vaccinationstäckning

Hälsovårdare Venla Appel öppnar en dörr till väntrummet och ropar in nästa klient. Hela tiden anländer fler personer och tar en kölapp åt sig.

- Det ser riktigt bra ut idag också, säger Appel då hon räknar till ett drygt tiotal som redan hunnit få sprutan under den första halvtimmen av mottagningen.

Kvinna med munskydd står i pausrum, i bakgrunden syns en köksbänk.
Bildtext Venla Appel är en av de hälsovårdare som vaccinerar på mottagningen i Malax. Hon tycker det hela har fungerat smidigt och varit lyckat hittills.

Förra gången, då man ordnade vaccinering utan tidsbokning för första gången, dök ett 50-tal personer upp. Både kommuninvånare och hälsovårdare är nöjda med satsningen så här långt, berättar Appel.

- Jag tror det här är ett sätt att nå de unga allra bäst.

Malax och Korsnäs har tillsammans jobbat med vaccineringen så att man ringt upp alla kommuninvånare och bokat in alla som vill ta vaccinet. På så vis har man idag lyckats nå upp till en nivå där ungefär 73 procent av invånarna har fått den första dosen.

Sämst är skyddet bland kommunens 25-34-åringar och Appel anser att det är viktigt att försöka locka dem att vaccinera sig.

Skylt ute på parkeringsplats som informerar om coronavaccinering utan tidsbeställning i Malax.
Bildtext Malax fortsätter med drop-in-mottagning även på torsdagen. Främst försöker man locka ungdomar och unga vuxna.

- Om man tittar på vilka som insjuknar i Covid-19 just nu så är det unga vuxna som lever ett aktivt liv, så jag tycker att det är viktigt att de vaccinerar sig.

Också på torsdagen ordnas vaccinering utan tidsbokning i Malax. Appel och hennes kolleger tar emot på Köpingsvägen 10.

- Det är bra organiserat här. Vi har bra arbetsfördelning och vi hälsovårdare har fått fokusera på det som vi är bra på, att vaccinera och informera om vaccinet.

Även i Vasa ordnas vaccinering av unga utan tidsbokning på torsdag. Mottagningen sker vid Kyrkoesplanadens hälsostation klockan 16-18. Och inom Soite har man ökat på vaccineringstider utan förhandsbokning. Där är det möjligt att vaccinera sig på torsdag och fredag klockan 9-20 vid Karleby coronacenter.