Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Beslut om nya restaurangrestriktioner – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 22.07.2021 07:20.
Två vinglas med orange dricka i skålas mot varandra vid restaurang Teatteri.
Bildtext Det är möjligt att restaurangernas öppettider och kundmängder begränsas i regioner som befinner sig i accelerationsfasen.

God morgon! Här är fem nyheter att ha koll på den här torsdagen.

Beslut om nya restaurangrestriktioner

I dag ska statsrådet besluta om nya begränsningarna av restaurangernas verksamhet i de regioner som befinner sig i coronapandemins accelerationsfas.

Accelerationsfasen pågår nu i följande sjukvårdsdistrikt: Egentliga Finland, Birkaland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Helsingfors och Nyland.

Det är möjligt att restaurangernas öppettider och kundmängder begränsas i dessa regioner. I Nyland finns redan den här typen av begränsningar.

Här kan du läsa vad Åbobor tycker om eventuella nya begränsningar.

Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag.
Bildtext Statsrådet fattar beslut om restaurangerna utgående från regionernas förslag.

10 år sedan massakern på Utøya

Den 22 juli 2011 är en dag som de flesta norrmän aldrig glömmer. Det var då som norrmannen Anders Behring Breivik först sprängde en bomb invid regeringsbyggnaden i huvudstaden och sedan sköt ihjäl 69 ungdomar på ön Utøya.

I dag upplever vissa i Norge att arbetet med att ta att ta itu med de högerextrema ideologier som låg bakom dådet inte har gjorts ordentligt.

– De åsikter som Breivik representerade existerar fortfarande i Norge och cirkulerar på nätet. Att de här tankegångarna lever vidare är ett fortsatt hot, säger journalisten Peter Svaar som själv var en av de första på plats att rapportera om explosionen i regeringskvarteret i Oslo. 

Utöya i Norge
Bildtext 77 personer miste livet i dåden för tio år sedan. 69 av dem på Utøya. De flesta av dödsoffren var tonåringar.

Så här tio år efter dådet har flera böcker om terrordådet också utkommit. Svenska Yles dåvarande Norden-korrespondent Bengt Östling har läst några av dem.

Gisslandramat på fängelset utanför Eskilstuna över

Gisslandramat på fängelset Hällbyanstalten utanför Eskilstuna i Sverige är över. Två intagna på anstalten tog i går två kriminalvårdare som gisslan.

Den första kriminalvårdaren släpptes efter åtta på kvällen finsk tid, efter att gisslantagarna krävde och fick 20 kebabpizzor för alla fångar på sin avdelning. Klockan 22.30 rapporterade polisen att också den andra gisslan släppts.

Polisbilar och poliser utanför Hällbyanstalten i Eskilstuna där två kriminalvårdare togs som gisslan av beväpnade fångar.
Bildtext Gisslandramat vid Hällbyanstalten varade i nio timmar.

Kriminalvårdarna uppges må bra med tanke på omständigheterna.

De två fångarna som hållit kriminalvårdarna som gisslan greps direkt. De är nu misstänkta för människorov.

Dödstalet stiger efter störtregnen i kinesiska Henan

De senaste dagarnas störtregn och översvämningar i den kinesiska Henan-provinsen har nu krävt minst 25 dödsoffer.

I går rapporterades om att tolv personer dött i provinshuvudstaden Zhengzhou när ett metrotåg översvämmades av vatten.

Nu regnar det för sjätte dagen i följd. Experter uppskattar att 1,2 miljoner invånare är direkt drabbade av översvämningarna.

En man bär en kvinna på ryggen i ett översvämmat Zhengzhou.
Bildtext Största delen av kollektivtrafiken har avstannat på grund av de stigande vattennivåerna.

Stökigt festfolk kastar ölburkar och skräpar ner vid Borgå å

Festfirare som skräpar ner och spelar hög musik vid västra åstranden i Borgå har stört både invånare och båtägare den här sommaren. Nu ska polisen intensifiera övervakningen i området. 

Anna Sarkama-Antila berättar att en båt för några veckor sedan fick skador på presenningen, troligen på grund av att någon ramlat mot båten.

– Det är jätteirriterande med ofog av den här typen. Fastän det kan vara frågan om mindre saker så är det ett stort jobb för båtägarna att fixa.

En gräsmatta fylld med skräp nere vid en hamn på natten.
Bildtext Nedskräpade gräsmattor är resultatet av festerna vid västra åstranden i Borgå.

Vädret

Regnskurar förekommer närmast i landets östra och norra delar, men någon skur är möjlig också i väst. I övrigt är det växlande molnighet som gäller i landets södra och mellersta delar. Dagens högsta temperatur är 17 till 22 grader, i söder 22 till 25.

Måttlig, på dagen byig vind, omkring väst.