Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det verkade inte ansvarsfullt, men nu är jag väldigt imponerad": Yle Sporten har talat med internationella kollegor i Japan – en vill ställa in OS

Från 2021
Journalisten Kristina Eddy ser in i kameran.
Bildtext Kristina Eddy höll tummarna för att OS skulle bli av – och fick rätt.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Kristina Eddy och Nathan Templeton har rest från låga coronasiffror i Nya Zeeland och Australien till ett pandemipräglat OS i Tokyo. Rädslan för smitta överträffas av glädjen över en global sammankomst i Japan. "Jag är övertygad om att vi inte kommer att sprida viruset hemma", säger Eddy.

Kristina Eddy möter Yle Sporten med pigga ögon och ett leende bakom den obligatoriska ansiktsmasken i presscentret i Tokyo.

Efter att ha testat negativt två gånger i hemlandet Nya Zeeland – som totalt saknar smittspridning – och sedan levererat ett nytt negativt test på flygplatsen i Tokyo är Sky Sports-journalisten redo för OS-debut i den första globala sammankomsten sedan pandemin började.

Då är det handtvätt, dagliga coronatester och ansiktsmaskstvång precis överallt som gäller. 

– Det är superstrikta restriktioner, men det är bra!

"Det kan hända att mitt land är lite naivt"

OS i Tokyo har präglats av stor osäkerhet och rädsla för ökad smittspridning. OS-chefen Toshiro Muto uttalade sig tidigare i veckan och uteslöt inte möjligheten att ställa in OS i sista stund.

I Tokyo – en stad med 14 miljoner invånare – har cirka 1 000 coronafall per dag registrerats den senaste veckan. Smittspridningen är alltså på ungefär samma nivå som i Finland sett till befolkningsmängd.

I Nya Zeeland är situationen på en helt annan nivå. Antalet nya fall per dag har varit ensiffriga en lång tid, ofta noll.

– Det har talats om varför vi ska skicka iväg idrottare hit då vi försöker skydda befolkningen, säger Eddy, som tvingas till en två veckor lång statsfinansierad hotellkarantän då hon återvänder hem.

– Jag är övertygad om att vi inte kommer att sprida viruset hemma. Vi följer alla regler och är glada över att vara här.

Chefen för BeIN: Hade varit bättre att ställa in

Om man antar att ett OS inte kommer att bli av kan planeringen sacka efter. Det har chefen för den Qatarbaserade internationella sportjätten BeIN:s sändningar fått erfara i första hand de senaste månaderna.

Ali Al-Naama får nu jobba dygnet runt för att säkerställa att högklassiga sändningar kan kablas ut över hela Mellanöstern. 

– Jag trodde verkligen att tävlingarna skulle ställas in, men nu blir de av och vi är redo att bevaka händelserna, säger han.

Det är en pandemipräglad ljudmiljö som gäller för tv-sändningarna. Japan har haft en väldigt försiktig linje vad OS beträffar och tar inte in publik till tävlingarna. 

Ali Al-Naama ser in i kameran. Han är iklädd rutig skjorta.
Bildtext Ali Al-Naama har fått kavla upp ärmarna i Tokyo.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Tanken är att OS-deltagare inte ska beblanda sig med den japanska befolkningen under de första 14 dagarna i landet. Skepticismen mot utlänningar har konkretiserats genom att japanska tv-bolag smygfilmat journalister och rapporterat om eventuella övertramp.

Al-Naama gillar inte att läktarna gapar tomma. 

– Om man jämför med EM i fotboll, som var en fantastisk publikfest, väntar nu tävlingar helt utan åskådare. Det hade varit bättre att ställa in. 

"Om någon klarar av att ordna ett ansvarsfullt OS så är det japanerna"

– Jag måste erkänna att det inte verkade som den ansvarsfulla saken att göra, att samla hela världen på samma ställe.

Det var Nathan Templeton ryggmärgsreflex då han insåg att OS verkligen kommer att bli av. Den australiensiska Channel 7-journalisten ändrade snabbt sin åsikt efter att ha befunnit sig några dagar på japansk mark.

– Jag är otroligt imponerad över arrangemangen och sättet som coronareglerna följs.

Templeton var också med i OS för fem år sedan och säger att Tokyo hittills slår Rio de Janeiro på alla delområden vad arrangemangen beträffar:

– Faciliteterna, organiseringen och transporterna är på en helt annan nivå. Om någon klarar av att ordna ett ansvarsfullt OS så är det japanerna. De är mycket noggranna och ansvarsfulla.

Journalisten Nathan Templeton poserar med den australiensiska flaggan i bakgrunden.
Bildtext Nathan Templetons farhågor besannades inte på plats i Tokyo
Bild: Yle/Sebastian Backman

Precis som i Nya Zeeland har Australien tagit ett aktivt grepp i fajten mot coronaviruset. Templeton säger att strategin i landet inte är att leva med sjukdomen, utan att helt eliminera smitta. 

Det leder till att människor är väldigt försiktiga och gärna håller sig hemma. Vad är då bättre för sportälskare än att njuta av en några veckor lång högkvalitativ idrottsfest i tv-sofforna?

– Jag tycker att världen behöver någonting att fira. Det vore en stor framgång att kunna ordna ett framgångsrikt OS, som förhoppningsvis höjer stämningen runtom i världen.