Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten i Tokyo rangordnar: Här är Finlands största OS-hopp

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 09:06.
De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland har aldrig blivit utan medalj i de olympiska spelen, och också i år finns idrottare som kan blanda sig i toppstriden. Yle Sportens reportrar på plats i Tokyo rangordnade de största blåvita hoppen under OS-dagarna.

Först bjuder vi på en portion hård realism och påminner om att det inte gäller att räkna med konstant medaljskrammel i årets OS. De riktigt klara medaljkandidaterna finns nämligen inte i Finlands trupp i Tokyo, och denna gång blir det verkligen svårt att ta medaljer.

Också Mika Lehtimäki, som är chef för toppidrottsenheten i Finlands olympiska kommitté, tonar ned medaljförväntningarna inför OS-starten.

– Vår medaljprognos snurrar mellan noll och en medalj. Vi har inte en enda idrottare som med en normalprestation kan säkra en medalj. Också de idrottare som vi förväntar oss mest av måste lyckas över förväntan ifall vi ska få en medalj, säger Lehtimäki.

Yle Sportens utsända gick ändå igenom den finländska truppen med optimism i sinnet, och rangordnade de finländska chanserna till topplaceringar.

1. Mira Potkonen, boxning

Finlands enda medaljör i OS i Rio har goda medaljchanser också i Tokyo i klassen 60 kg. Yle Sporten tror att vägen är öppen till medaljerna ifall Potkonen i sin öppningsmatch klarar av den tuffa fransyskan Maiva Hamadouche.

40-åringa Potkonen är egentligen redan för gammal för att få ställa upp i OS-boxningen, men då spelen flyttades fram med ett år fick hon specialtillstånd från IOK att ställa upp i spelen.

Mira Potkonen med bronsmedaljen runt halsen, OS 2016.
Bildtext Det blev brons i Rio för fem år sedan för Potkonen.
Bild: All Over Press

Potkonen smittades av coronaviruset förra hösten, men den senaste tiden har OS-förberedelserna igen fungerat bra. Hon har visat sin klass också i flera stora mästerskap genom att ta två EM-guld och två VM-brons.

2. Lizzie Armanto, skateboard

28-åriga Lizzie Armanto är Finlands stora hopp i skateboard. En svår lårskada under förra året har ändå avsevärt försvårat hennes förberedelser, och i sin comeback-tävling efter skadan fick hon nöja sig med en 25:e plats.

Armanto har hört till världseliten i sin gren i över ett årtionde, och hör därmed till grenens största namn då skateboard debuterar i OS-sammanhang i Tokyo. Armanto säkrade sin plats till Tokyo genom att vara femma i OS-rankingen bland 20 idrottare.

Lizzie Armanto i tävlingar i Storbritannien 2015.
Bildtext Lizzie Armanto är Finlands hopp i nya grenen skateboard.
Bild: All Over Press

3. Satu Mäkelä-Nummela, trap

Lagets äldsta idrottare, 50-åriga Satu Mäkelä-Nummela, är också den mest meriterade. 13 år efter OS-guldet i Peking finns det fortfarande orsak att tro på Mäkelä-Nummela, som i Tokyo gör sitt fjärde OS.

Efter fullträffen i Peking har hon noterats för en sjunde plats i London och en tionde plats i Rio. Hon har också gjort flera världsrekord, av vilka det senaste – som hon sköt i Acapulco 2019 – fortfarande är i kraft.

Karriären har varit otroligt lång och framgångsrik för Mäkelä-Nummela som är den ena av Finlands fanbärare under invigningen. Hennes första stora framgång var VM-brons 1995, och hennes senaste medalj är EM-bronset från år 2017.

4. Senni Salminen, tresteg

Senni Salminen har i år tagit det stora klivet in i världseliten med sina två finländska rekord. Med resultatet 14,63 ligger Salminen på en åttonde plats i årets världsstatistik.

I för stark medvind har Salminen visat sin enorma kapacitet med att hoppa 14,70 vilket är ett resultat som kan räcka långt i Tokyo. Yulimar Rojas är överlägsen guldfavorit, men bakom henne är kampen jämn om de övriga topplaceringarna.

För Salminen blir spelen i Tokyo hennes första.

Senni Salminen landar i sanden.
Bildtext Senni Salminen har hoppat två finländska rekord i år.
Bild: Tomi Hänninen

5. Arvi Savolainen, brottning

Brottning är den gren efter friidrott som Finland tagit flest OS-medaljer i, hela 83 stycken. I Finlands gamla framgångsgren brottning riktas blickarna denna gång främst mot Arvi Savolainen i klassen 97 kg.

Savolainen har i juniorklasserna vunnit så gott som allt man kan vinna, och har varit det stora framtidsnamnet inom finländsk brottning. Savolainen säkrade sin plats till Tokyo genom att vinna OS-kvalturneringen i Budapest i mars.

6. Matilda Castrén, golf

Matilda Castrén gjorde finländsk golfhistoria i juni i San Fransisco genom att som första finländska kvinna ta en seger på LPGA-touren. Castrén fortsatte sin fina säsong med att ta en seger i Europatour-deltävlingen i Åbo i juli.

Formen är alltså på topp, men grenen är väldigt svårtippad. I världsrankingen är Castrén just nu på en 52:a plats.

Matilda Castren Turun Euroopan kiertueen kisassa.
Bildtext Matilda Castrén har visat toppform i år.
Bild: Mark Runnacles / Ladies European Tour

7. Ari-Pekka Liukkonen, simning

Den andra av Finlands fanbärare under invigningen, som går in som nionde snabbaste man i OS-rankingen på sin specialdistans 50 meter frisim med tiden 21,61.

Att tala om medalj är säkert överoptimistiskt, men en finalplats kan vara realism ifall allting lyckas i de små marginalernas gren. Liukkonen är färsk Europamästare från mars, men han har efter det berättat om svårigheter i OS-förberedelserna.

8. Tuuli Petäjä-Sirén, segling

Petäjä-Sirén valdes till årets idrottare i Finland år 2012 då hon tog silver i OS i London. Efter det har medaljerna uteblivit, men Petäjä-Sirén har åtminstone enorm erfarenhet från stora regattor.

I år har hon tagit en trettonde plats i VM, och en tolfte plats i EM i RS:X-klassen. Tokyo blir Petäjä-Siréns fjärde olympiska spel.

Tuuli Petäjä-Sirén seglar.
Bildtext Tuuli Petäjä-Sirén är en veteran i OS-sammanhang.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

9. Helander-Etelätalo-Kuusela, spjutkastning

Hela spjutkastningstrion har chanser att kämpa om finalplats i spjutkastning, men vägen är lång upp till medaljplats. Oliver Helander har kanske den största kapaciteten, men har tävlat väldigt sparsamt på grund av skadorna.

Toni Kuusela är den i trion som kastat längst i år med sitt personliga rekord 85,03 och har en tolfte plats i årets världsstatistik. Lassi Etelätalo brukar i sin tur klara sig bra i stora mästerskap med en fjärde plats både i EM och VM som tidigare meriter.

10. Tuula Tenkanen, segling

Tuula Tenkanen var i OS i Rio den näst bästa finländaren med sin femte plats i laser radial-klassen. I Tokyo deltar Tenkanen redan för tredje gången i OS-sammanhang.

Debuten gjorde hon redan i OS i Peking år 2008. Tenkanen har under åren visat sina goda tävlingsnerver genom att knipa ett VM-silver och två EM-brons under sin långa karriär.

Jokerkortet: Topi Raitanen, hinderlöpning

Truppens potentiella överraskare är hinderlöparen Topi Raitanen. Trots att Raitanen inte ligger högt i årets världsstatistik torde OS-loppen som sker utan harar passa honom utomordentligt fint.

Raitanens främsta styrka är en lång och vass spurt. Det vapnet kan i bästa fall räcka långt också i en OS-final. Den globala toppnivån i hinderlöpning i år är inte långt från Raitanens toppkapacitet, och alla tänkbara placeringar är möjliga för honom.

Topi Raitanen.
Bildtext Topi Raitanens spurtförmåga kan föra honom långt i Tokyo.
Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press

Diskussion om artikeln