Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna i USA drar sig ur kommitté som ska utreda stormningen av Capitolium

Folk på Capitoliums trappa.
Bildtext Sju personer dog i samband med stormningen av Capitolium den 6 januari.

Republikanerna i USA:s representanthus vill inte delta i den utredningskommitté som ska komma fram till vad som skedde när en våldsam mobb stormade USA:s kongressbyggnad den 6 januari. Republikanernas bojkott i representanthuset är en reaktion på att talman Nancy Pelosi inte godkände två av de republikaner som partiet föreslagit.

Det var tänkt att republikanerna skulle ha med fem medlemmar i den kommitté som ska utreda stormningen av USA:s kongressbyggnad i januari i år.

Men representanthuset talman, demokraten Nancy Pelosi, vägrade godkänna två av de medlemmar som republikanerna föreslog. Därför drar sig republikanerna ur kommittén.

De två republikaner som Pelosi inte godkänner, Jim Jordan och Jim Banks, har upprepat Donald Trumps teori om att presidentvalet var riggat.

Båda två röstade också för att presidentvalets resultat skulle ogiltigförklaras. Omröstningen skedde när representanthusets politiker återgick till jobbet, bara några timmar efter att USA:s kongress stormades av den våldsamma mobben.

"Maktmissbruk" anser republikaner

Republikanerna beskriver Pelosis drag att porta Jordan och Banks från kommittén som "maktmissbruk" och tänker i stället bilda en egen utredningskommitté.

Det är oklart hur republikanerna tänker göra det, eftersom det inte är juridiskt möjligt för ett minoritetsparti i representanthuset att bilda kommittéer.

Talman Nancy Pelosi säger å sin sida att utredningens integritet skulle lida av att Jordan och Banks skulle vara medlemmar.

Nancy Pelosi tittar fram mellan två mörkklädda män i förgrunden.
Bildtext Representanthuset talman Nancy Pelosi vill se en omfattande utredning kring vad som ledde upp till stormningen av Capitolium.

Pelosi meddelade redan i vintras att det behövs en omfattande utredning av vad som ledde upp till den våldsamma och välplanerade stormningen av USA:s kongressbyggnad timmarna före presidentvalets resultat skulle godkännas.

I maj drog sig republikanerna ur en partiöverskridande utredning i senaten kring stormningen av Capitolium.

Sju personer dog i samband med stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari.