Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsomyndigheterna: Oroväckande att antalet coronafall fortsätter öka – men vaccinationerna har minskat behovet av sjukhusvård

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 15:52.
Människor i munskydd går ut från ett tåg i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Antalet nya coronafall har fortsatt att öka snabbt under de senaste fyra veckorna, på torsdagen konstaterades 404 nya fall. För närvarande sprids smittan till stor del bland unga vuxna och främst inom Finland, till exempel på barkvällar och under andra sammankomster. Relativt få nya fall härstammar från utlandet.

Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef Mika Salminen uppgav tidigare i veckan att man nu kan säga att Finland är i en fjärde våg av coronaviruset.

Det syns i siffrorna. Incidensen per vecka har fyrdubblats och andelen positiva testresultat har stigit till 2,3 procent sedan mitten av juni.

Att andelen positiva testresultat stigit tyder på att vi inte upptäcker smitta i lika stor utsträckning som tidigare. Till exempel gjordes ungefär lika många test den här veckan som förra veckan.

Under torsdagen konstaterades 404 nya fall av coronasmitta. Det innebär att 4 084 nya fall har rapporterats under den senaste två veckorna, vilket är 1 682 fler än under motsvarande tvåveckorsperiod. Totalt har 101 630 coronafall konstaterats i Finland.

Högre tryck på smittspårarna

Det växandet antalet nya coronafall har ökat trycket på smittspårningen i vissa områden i Finland. Det här kan i sin tur leda till att smittkedjorna blir betydligt längre då man inte hinner upptäcka dem i tid.

Enligt lagen ska personer som eventuellt exponerats för coronasmitta hjälpa myndigheterna att spåra smittan och följa deras anvisningar för att smittkedjorna ska kunna brytas utan dröjsmål, påminner hälsomyndigheterna.

Hälsomyndigheterna: Unga borde minska de sociala kontakterna

Nästan 60 procent av de bekräftade covid-19-fallen under vecka 28 konstaterades bland 10–29-åringar, och då främst hos 18–23-åringar. För tillfället finns knappt några fall bland 70-plussare i Finland.

Hälsomyndigheterna uppmanar därför nu speciellt unga och unga vuxna att minska sociala kontakter som kan medföra risk för smittspridning och låta sig vaccineras genast när det är möjligt.

I en del kommuner är det möjligt att flytta fram sin vaccintid. Ministeriet har nämligen uppmanat sjukvårdsdistrikt och kommuner att förkorta vaccinationsintervallen.

Finland har hittills gett över 5,1 miljoner doser av coronavaccin. Det innebär att 64 procent av befolkningen har fått minst en dos vaccin och 28 procent har fått två doser.

Vaccinationerna minskar behovet av sjukhusvård och inga nya dödsfall under senaste veckan

Det som ändå är positivt är att behovet av sjukhusvård inte längre ökar i samma takt som antalet smittade personer och antalet dödsfall ligger på en låg nivå. Institutet för hälsa och välfärd har inte registrerat några nya dödsfall under perioden 14–21.7.2021. Totalt har 978 coronarelaterade dödsfall rapporterats i Finland. 

Enligt sjukvårdsdistrikten vårdas just nu 56 coronapatienter på sjukhus, av vilka 6 vårdades på avdelningar inom primärvården, 40 på avdelningar inom den specialiserade sjukvården och 10 på intensivvårdsavdelningar.

Över hälften av dem som får intensivvård är under 50 år.

Unga människor löper mindre risk att drabbas av allvarlig covid-19, konstaterade överläkare Asko Järvinen på HUS tidigare i veckan. Ganska få hamnar på sjukhus eller får svåra symtom, sa han då.

Däremot riskerar unga att smitta föräldrar eller drabbas av så kallad långtidscovid. Man har ännu inte kännedom om förekomsten av "long covid" i Finland, uppgav Asko Järvinen. Enligt SPT, som talat med Mika Salminen, börjar man utreda långtidscovid i Finland i augusti.

Smittalen stiger i Europa, minskar något i Ryssland

Finlands situation är inte unik. Antalet nya coronafall ökar också snabbt i flera EU-länder. I EU-länderna sprids smittan främst bland unga och ovaccinerade personer.

I en del länder är läget ändå mer stabilt, bland annat i Polen, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Rumänien, Norge, Sverige och Lettland.

I Ryssland har förekomsten av coronavirus minskat något.

Nytt sätt att mäta epidemin finns i planerna

För tillfället klassas epidemin utifrån tre faser: basnivå, accelerationsfas, fasen för samhällsspridning. Hälsosäkerhetschef Mika Salminen uppgav på torsdagen för Radio Suomi att Social- och hälsovårdsministeriet planerar att genomföra ändringar i epidemiklassificeringarna inom de närmaste månaderna.

Tanken är att den nya måttstocken bättre ska motsvara det nuvarande epidemiläget.

Källa: Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd

Artikeln uppdaterades klockan 11.48 med stycket om att en ny måttstock planeras och dagens coronasaldo. Artikeln uppdaterades 15.52 om SPT:s kommentar av Salminen om långtidscovid.