Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppvärmningen av havet kan ske inom decennier: "Framtidens Östersjön kan vara ganska annorlunda"

Från 2021
Börje Holmberg
Bildtext Börje Holmberg i Dragsfjärd på Kimitoön får bra med fisk just nu - han tror det är för att sälen och skarven har minskat i området.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Vissa kanske överraskas av att fiskarna plötsligt dör allt snabbare i näten i det varma vattnet. För yrkesfiskaren Börje Holmberg går det på rutin det där med värmeböljor.

- Normalt lägger jag näten på kvällen, men när det är så här varmt så är det bäst att lägga ut dem på morgonen och ta upp dem på eftermiddagen. Men så har det varit i alla tider, att man ska anpassa sig efter värmen, säger Holmberg som rensar sina fisknät vid sin brygga i Dragsfjärd i Kimitoön.

För tillfället går fisket bra, bara man inte har näten i för länge.

- Abborrarna och sikarna är feta och fina som det är nu. Dessutom har både sälen och skarven flyttat sig bort och det syns nog i fångsten. Man kan nästan tala om dubbla mängden vissa dagar, säger han.

Ett annorlunda hav inom decennier

Östersjön är unik på många sätt, förutom att det är världens yngsta hav är det grunt och har brackvatten med låg salthalt. På sommaren är ytvattnet ute på havet i allmänhet mellan 15 och 20 grader varmt, i Bottenviken cirka fem grader svalare.

Under långa värmeböljor kan kustvattnets temperatur stiga över 20 grader. I djupare lager är temperaturen däremot 4-6 grader året om.

Men det här kan komma att ändras, och det relativt fort.

Trådalger vid bottnet
Bildtext Trådalger frordas i övergött vatten.
Bild: Christoffer Boström / Åbo Akademi

- Man har förutspått att havet kommer att bli ett par grader varmare under det här seklet, men det finns mycket osäkerhet i den prognosen och det kan bli mycket varmare än så, eftersom Östersjön är ett grunt hav. Helt klart så kommer det att ske drastiska förändringar som man kan se de kommande årtiondena, säger miljö- och marinbiologen Tony Cederberg vid Åbo Akademi.

Vissa djur och växter klarar sig bättre - andra sämre.

- Kallvattenfiskar som laxfiskar och torsken tycker inte alls om de extrema värmeböljor vi ser nu för tiden. Andra arter klarar sig bättre, abborrarna gillar det till exempel bättre, säger Cederberg.

Invasiva arter och växtlighet trivs i värmen

Ett varmare hav betyder även att det blir möjligt för invasiva arter att komma in och klara sig bättre.

- Till exempel slamkrabban som har spridit ut sig i stora delar av Östersjön verkar klara de höga temperaturerna väldigt bra. I det stora hela kan vi ha ett ganska annorlunda Östersjön i framtiden, säger Cederberg.

Förutom att uppvärmningen påverkar arterna direkt, innebär ett varmare hav att övergödningens negativa effekter förstärks, främst på de grunda områdena.

En par gamla händer håller i ett fiskenät, somrigt hav och båtar i bakgrunden.
Bildtext Vi lär inte se laxfiskar eller torsk om Östersjön blir mycket varmare.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- De stora syrefria områdena kommer att bli större då varmare vatten kan lösa mindre syre. Det råder redan nu syrebrist och då är det klart att läget förvärras då vattnet blir varmare. Snabbt växande trådalger trivs också i övergött vatten, liksom cyanobakterier. Så det blir mer av detta om utvecklingen fortsätter så här, säger Cederberg.

Redan nu gör man simuleringar med värmeböljor under vattnet, resultaten hoppas man ska ge mera kunskap om hur havet reagerar på varma temperaturer.

- Vi har märkt att sedan 1990-talet har vattentemperaturen i medeltal ökat med ett par grader. Med klimatförändringen blir det mera marina värmeböljor, det vill säga värmeböljor under vattnet, säger Cederberg.

Diskussion om artikeln