Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Länsi-Uusimaa: Kunduppgifter och kreditbeslut lämnades i banklokalen när fastigheten såldes

Kontors- och tidningspapper i papperskorg
Bildtext Hundratals sekretessbelagda dokument hade lämnats kvar i banklokalen då fastigheten såldes. (Arkivbild)

I Karislojo har hundratals banksekretessbelagda dokument hamnat i fel händer. OP-koncernens bankkontor stängdes och lokalen såldes, dokumenten lämnades kvar i lokalen.

I den tidigare banklokalen låg hundratals papper med bland annat kreditbeslut med uppgifter om kundernas betalningsförmåga och socialsignum, gåvobrev, värderingsintyg över kunders fastigheter och personalens sjukintyg.

Tidningen Länsi-Uusimaa har pratat med Helena Inkinen som var hyresgäst i bankkoncernen OP:s kontor i Karislojo. Bankverksamheten i kontoret lades ned år 2012 och då kontoret tömdes lämnades massor av dokument i banklokalen.


Dokument kringspridda i lokalen

Hennes man köpte fastigheten fem år senare och då var hon hyresgäst i fastigheten.

– Då jag tittade in i den före detta banklokalen såg jag dessa dokument som var kringspridda i lokalen. Inte ett enda av dokumenten var inlåsta, utan allting låg framme, säger Inkinen till tidningen Länsi-Uusimaa.

Inkinen samlade upp dokumenten och lade dem i en kasse som hon förvarade i ett förråd. För en tid sedan hittade hon kassen och var i kontakt med banken som krävde att få dokumenten.

Hon säger att banken genom att be att få dokumenten skulle ha velat dölja hela saken. Inkinen valde ändå att föra dokumenten till polisstationen i Lojo.

– Det är bäst för alla bankers privat- och företagskunder att en sådan här sak inte göms undan, säger hon.


Banken har begått ett allvarligt fel

Tidningen har också pratat med Jussi Huttunen som är vd för OP i Nyland. Han medger att banken har begått ett fel.

– Det är självklart att banken har begått ett allvarligt fel då lokalen såldes. Det är klart att lokalen borde ha tömts på bankens egendom och särskilt allt material som har banksekretess, säger Huttunen till Länsi-Uusimaa.

Han understryker att saken ska utredas. Huttunen säger att det finns klara regler hur sådant här material ska förvaras.

Ingen dataläcka har skett

Jukka Koivunen från Lojopolisen bekräftar för Yle Västnyland att dokumenten har hämtats till polisen och att polisen gett dem vidare till OP-bankens personal.

– Det har inte skett någon dataläcka överhuvudtaget, säger han.

Koivunen konstaterar att polisen inte har någon orsak att reda ut saken desto mera.

– Vi har ingen möjlighet att göra det. Och det finns inget att utreda. Dokumenten har legat i banklokalen och ingen utomstående person har kommit i kontakt med dem, säger han.

Tidningen Länsi-Uusimaa skrev om saken 22.7. (Artikeln är bakom betalmur).

Diskussion om artikeln