Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regeringen slår fast nya restaurangrestriktioner för Egentliga Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Päijänne-Tavastland

Flera ölkranar på en restaurang.
Bildtext De nya restriktionerna träder i kraft på lördag.

Statsrådet har bestämt att restaurangrestriktionerna i fyra finländska landskap ska skärpas. De nya restriktionerna träder i kraft på lördag.

Restriktionerna införs i de områden som är i den så kallade accelerationsfasen (nivå två). I praktiken gäller det fyra landskap: Kymmenedalen, Birkaland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Finland. De restriktioner som nu införs gäller redan i Nyland.

Restriktionerna berör både öppettider och hur många kunder restaurangen får ha samtidigt.

Restaurangerna får ha öppet mellan klockan 05.00 och 01.00. Alkoholservering tillåts mellan klockan sju på morgonen och midnatt i områden som anses vara i accelerationsfasen.

Restauranger som serverar mat får ta in max 75 procent av den i normala fall tillåtna kundmängden.

Restauranger, vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol, får ta emot 50 procent av den vanliga kundmängden inomhus. Alla kunder ska ha en egen sittplats vid ett bord. Utomhus begränsas kundmängderna inte.

I områden som är i accelerationsfasen träder de nya restriktionerna i kraft på lördag 24.7.

Också Kajanaland anses befinna sig i accelerationsfasen, men restaurangrestriktionerna berör inte landskapet, slog statsrådet fast.

Statsrådet meddelar också att de inte inför några restriktioner i följande landskap: Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Österbotten, Satakunta, Södra Karelen, Egentliga Tavastland och Lappland.

De tre epidemiologiska faserna

Basnivån. Antalet nya coronafall är litet och spridningen har avstannat.

Accelerationsfasen. Spridningen av coronaviruset ökar och 10–25 per 100 000 invånare har smittats. Både regionala och lokala smittkedjor förekommer, men smittokällan kan spåras. Behovet av sjukhusvård kan bemötas utan specialåtgärder.

Samhällsspridningfasen. Smittan har på allvar fått fotfäste i samhället. De nya coronafallen är så många till antalet att det blir svårare att avgöra hur människor smittats. 18–50 per 100 000 invånare testar positivt. Behovet av sjuk- och intensivvård ökar kraftigt.