Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björnobservation av privatperson i Nousis - polis och rovdjurskontaktperson hittade inga spår av en björn

Från 2021
Brunbjörn i skogen i Norra Karelen
Bildtext Arkivbild. I år har det gjorts fem björnobservationer i Egentliga Finland.
Bild: Yle/Pentti Kallinen

På torsdag morgon gjordes en anmälan om en björnobservation i närheten av en frisbeegolfbana i Nousis. Det var en privatperson som gjorde observationen. Det lokala jaktlagets rovdjurskontaktperson åkte till platsen tillsammans med polisen, men hittade inget tecken på att en björn skulle ha rört sig i närområdet. Därför kan inte observationen bekräftas.

I nuläget kommer inte observationen att undersökas vidare, ifall det inte görs flera observationer i närområdet.

Twitter skriver Sydvästra Finlands polis att det ändå inte är helt uteslutet att det kan vara frågan om en björn.

Tecken på att en björn rör sig i närområdet kan vara björnspår på marken eller spillning.

- Ifall det finns biodlingar i närheten så tar sig björnen ofta dit för att äta honung. Det kan också vara ett lätt sätt att undersöka en observation, berättar Valto Kontro som är viltplanerare vid Viltcentralen.

Kontro påpekar att det också kan vara svårt att få syn på en björn fast den skulle röra sig i närheten, eftersom de ofta gömmer sig för människan.

- Det kan hända att man råkar passera en björn utan att man lägger märke till den eftersom björnar är så bra på att gömma sig. Björnar gömmer sig ofta i buskar eller högt gräs.

björnbspår i hindersby i lappträsk
Bildtext Arkivbild. För att bekräfta en björnobservation söker man ofta efter tecken som björnspår eller avföring.
Bild: Leif Wallén

Få björnar i Egentliga Finland

Överlag finns det inte många björnar i Egentliga Finland. Enligt senaste stamuppskattning finns det mellan tre och fem björnar som är över 1 år gamla i Egentliga Finland. Därmed är björnobservationer inte så ofta förekommande i landskapet.

- Det är inte så ofta som det görs björnobservationer i Egentliga Finland, men ändå årligen. I år har vi fått in fem olika observationer, berättar Kontro. Alla dessa fem observationer har bekräftats och finns registrerade i rovdjursobservationssystemet.

I år har björnobservationer bekräftats i närheten av Nystad och Letala, men också i närheten av gränsen mellan Egentliga Finland och Nyland.

Likheter mellan vildsvin och björnar

Det är sällan man får syn på ett vilddjur på riktigt nära håll, därmed kan det hända att någon misstar ett djur för ett annat.

Bland annat kan exempelvis vildsvin likna björnar på långt håll. Ett vildsvin är ungefär samma färg som en björn och ifall det är frågan om ett stort vildsvin kan djuret nästan vara lika stort som en björn.

- Om man ser ett vildsvin lunka över en åker så är det förståeligt att någon kan tro att det är en björn, säger Kontro.

Tre vildsvin, två bruna och ett mörkt, springer på en grön åker i Tenala. I bakgrunden syns vatten.
Bildtext Arkivbid. På långt håll kan man ibland missta vildsvin för björnar.
Bild: Tove Österroos

I Egentliga Finland finns det inte heller väldigt stora mängder med vildsvin, men märkbart fler än björnar. Kontro uppskattar att det finns cirka några hundra individer i regionen.

- Det är i för sig möjligt att påträffa ett vildsvin i hela Egentliga Finland för de kan röra sig långa sträckor och de förökar sig snabbt, så det är nog inte så ovanligt längre att se dem i regionen.

Också järven kan förväxlas med en björn trots att järven är ett mycket mindre djur än en björn. Speciellt järvens spår kan likna björnens.

Håll dig lugn om du möter en björn

Att man skulle möta en björn i skogen är väldigt ovanligt, särskilt i Egentliga Finland.

Om man mot förmodan skulle möta en björn i skogen ska man hålla sig lugn så att björnen inte upplever att den utsätts för fara. För att avlägsna sig från björnen ska man backa försiktigt tills man är så långt ifrån björnen att det är tryggt att lämna platsen.

- Man ska inte vara aggressiv, det är det sista man ska göra, understryker Kontro.

Två björnungar i skogen.
Bildtext Björnarna är ofta rädda för människor, därför är det sällsynt att man stöter på en björn i skogen, särskilt i Egentliga Finland.
Bild: Pentti Kallinen / Yle

Om man får syn på ett stort rovdjur liksom björn, varg, lodjur eller järv ska man kontakta den lokala jaktvårdsföreningen.

Alla jaktvårdsföreningar har en rovdjurskontaktperson som vid observationer undersöker terrängen för att se om det finns spår eller andra tecken på ett specifikt djur. Om personen upptäcker tecken på exempelvis en björn, registreras observationen i rovdjursobservationssystemet Tassu som upprätthålls av Naturresursinstitutet.

Diskussion om artikeln