Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny räddningsbåt betyder bättre beredskap i skärgården – snart har tre strategiska platser längs den österbottniska kusten moderna räddningsbåtar

Från 2021
Sex stycken brandmän står på en brygga vid vattnet.
Bildtext Sune Carlström, Patrik Ek, Isak Ståhl, Lucas Nykvist, Robert Häggblom och Mikael Rönn inväntar den nya räddningsbåten. Här står de framför pråmen Olivia.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Tidigare i år tog Österbottens räddningsverk i bruk två nya räddningsbåtar – en i Kristinestad och en i Vasa. I Oravais är man ännu utan räddningsbåt i väntan på en ny.

– Den här nya båten som kommer hit är 3,5 meter bred och 9,95 lång och 90 centimeter i djupgående. Så det är ungefär de dimensionerna som vi har. Vid 10 meter så kommer det mot att vi skulle behöva ha högre utbildning och då börjar vi få svårt att få folk som kan vara befälhavare på båten, säge Mikael Rönn som är brandman vid Oravais brandstation.

Motoreffekten på båten kommer vara 350 kilowatt.

– Den ska gå att få under Hällnäs bron om man fäller radiomasten så man slipper innanför Maxmo skärgård också, säger Rönn.

En räddningsbåt åker fram på vattnet.
Bildtext Den här räddningsbåten är stationerad i Kristinestad, men en liknande finns i Vasa och snart i Oravais.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Den nya räddningsbåten ska levereras senare i höst.

Att byta ut de gamla båtarna är en del av en plan som Österbottens räddningsverk arbetat fram, förklarar Ismo Ojala som är brandmästare på Österbottens räddningsverk. I år tog man i bruk nya räddningsbåtar i Kristinestad och Vasa, nästa på tur är Oravais.

Varför har man beslutat att förnya båtarna?

– De gamla båtarna som ersätts började vara över 30 år gamla. Nu är det dags att lite förbättra beredskapen av oljeskyddet och andra uppdrag, säger Ojala.

En man i munskydd.
Bildtext Ismo Ojala är brandmästare vid Österbottens räddningsverk.
Bild: Yle/Alexia Sahl

– Hela fjolåret var vi utan en större båt, efter ett motorhaveri på den gamla båten under senhösten. Så vi har haft katamaranen och så har vi en aluminiumbåt på en trailer som vi kan ta med oss, säger Rönn.

Att en ny räddningsbåt är efterlängtad bekräftar Robert Häggblom, halvordinarie brandman på Oravais brandstation.

– Det är mycket efterlängtat. Vi har saknat en större och bättre båt som klarar av väderförhållanden här och på öppet hav, säger Häggblom.

Ny räddningsbåt får användas i yttersta skärgården

Den nya och större räddningsbåten ska ge brandmännen bättre möjlighet att åka på uppdrag även längre ut i skärgården. Det finns olika områden för de olika stora båtarna. De minsta båtarna får användas inom områden som kallas för ettans och tvåans område. Den nya båten blir besiktad för treans område.

– Det sträcker sig utanför de yttersta holmarna, säger Rönn.

Hur många uppdrag skulle ni säga ni behöver en räddningsbåt till?

– Det är svårt att säga. I år har vi väl haft tre uppdrag på sjön hittills. Tidigare år vet jag inte hur mycket det har varit, men det är nog mer. Det är mindre nu i år, än vad det har varit förut, säger Rönn.

Sex män går framåt, endast ryggen och bakhuvudet ses.
Bildtext Den gamla räddningsbåten hade namnet Olga, pråmen som ligger i hamnen heter Olivia och den nya räddningsbåten kommer att få namnet Olympia. Allt med inspiration från ortsnamnet Oravais.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Avsaknaden av en större räddningsbåt har troligtvis lett till ett mindre antal uppdrag för brandmännen i Oravais. Sune Carlström, brandförman och stationsgruppsansvarig i Maxmo, Vörå, Oravais och Särkimo, inflikar i diskussionen:

– Båtarna blir klassificerade enligt vad de har fö kyky (reds. anm. fritt översatt till beredskap eller resurs), och vi har här i Oravais hamn sämre eller svagare kyky, säger Carlström och förklarar att orsaken till det är att man för tillfället bara har en mindre båt på en trailer.

– Sedan när den nya båten kommer hit så så har den bättre kyky. Så troligtvis kan det vara att alarmen ökar på grund av det också, att den slipper längre ut till havs, säger Carlström.

Med den nya båten höjs även resursklassen och då får man från Oravais ett större område att bevaka. Inte bara ut till havs, utan längre bort överlag.

En stor conatiner fylld med utrustning för att bekämpa oljeolyckor.
Bildtext Containern innehåller oljebommar. I Oravais har man cirka 1,5 kilometer oljebommar.
Bild: Yle/Alexia Sahl

I första hand en oljebekämpningsbåt och i andra hand en räddningsbåt

Med räddningsbåtarna ska man kunna agera snabbt vid en eventuell oljeolycka.

Ismo Ojala säger att handlar stora investeringar, en räddningsbåt kostar ungefär 700 000 euro. Men en stor del av summan finansieras av Miljöministeriets oljeskyddsfond.

Förutom båten finns det i en container vid hamnen samt vid brandstationen oljebommar för att kunna skydda och begränsa skador i skärgården.

Dessutom ska räddningsbåten kunna släcka bränder, vara tillgänglig för andra myndigheter som patienttransport åt förstavården eller sjöräddning åt gränsbevakningen.

För tillfället håller man också på med lite hamnarbete i Oravais. Det gör man eftersom den nyare räddningsbåten behöver lite djupare vatten. Österbottens räddningsverk hyr båtplats av Oravais båtklubb. Man har då förhandlat med kommunen om att satsa lite i hamnen – bland annat blir det djupare och räddningsbåten får en ny brygga.

– Det är väldigt positivt att kommunen stöder att båten placeras här och får vara här i Oravais hamn, säger Carlström. 

Diskussion om artikeln