Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv återvänder till Finland – klar för HJK: "Det var hit jag ville"

Uppdaterad 22.07.2021 17:17.
Tim Sparv poserar med HJK:s tröja.
Bildtext Tim Sparv presenterades i Tölö på torsdagen.

Efter 18 år utomlands ville Tim Sparv vända hemåt. Landslagskaptenen funderade mellan flera intressanta alternativ efter EM – och valet föll på HJK i den inhemska fotbollsligan. "Det var ett svårt beslut", säger 34-åringen på dagens presskonferens.

Tim Sparvs sejour i grekiska AE Larissa blev ettårig och efter EM har landslagskaptenen varit föremål för en del transferrykten.

34-åringen har uppgetts vara aktuell för mesta mästarna HJK. På torsdagseftermiddagen bekräftade Helsingforsklubben övergången.

– Det känns jättebra. Jag har haft en lång karriär utomlands, det har gått sammanlagt 18 år. Den här sommaren kändes det som att det var rätt läge att komma tillbaka och jag är stolt över att få spela för Finlands bästa klubb, säger Sparv på dagens presskonferens.

– HJK är ett ambitiöst lag, vilket passar mig perfekt. Man kämpar om titeln och vill spela i Europa. Den här miljön passar mig jättebra.

Sparvs erfarenhet av den finska ligan är mycket knapp. Han har nämligen endast spelat åtta matcher i högstaligan, på lån hos VPS år 2008.

En prestigevärvning

Den här sommaren hade han "några bra alternativ" att välja mellan. Kontraktet med HJK gäller för resten av säsongen, med en option för ett till år.

– Det var ett svårt beslut, men jag fick snabbt känslan av att jag ville spela i Finland innan karriären är slut, och det var till HJK jag ville.

Dessförinnan hade Norrvalla FF-produkten som 16-åring lämnat för engelska Southamptons akademi och också spelat för Halmstad i Allsvenskan. Mittfältaren har också representerat holländska Groningen, tyska Greuther Fürth och danska FC Midtjylland under karriären.

Sparv, som gjort 83 landskamper, är en riktig prestigevärvning till ett finländskt lags mittfält. Oravaissonen berättar att det tar några veckor innan han är i spelskick.

I och med nya Conference League har serieledande HJK bättre chanser till Europaspel än på länge. I går förlorade laget det första mötet i Champions League-kvalets andra omgång borta mot Malmö FF med 1–2.