Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljöcentralen: Nu är cyanobakterieläget lugnt - oklart hur ny värmebölja kan påverka

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 18:42.
Blåstång i skärgårdshavet.
Bildtext Cyanobakterierna har lugnat ner sig, åtminstone för stunden.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Trots en del cyanobakterier i Åboland och delar av Västnyland finns det relativt lite cyanobakterier, eller blågröna alger, i Östersjön just nu. Det beror främst på det svalare vädret och vindar som gör vattnet kallare.

– Det är alltid svårt att säga vad läget är i varje stund. Men det har funnits cyanobakterier på flera stränder i Pargas, och nu har det också kommit till Kimitoön, säger Tiina Torkkeli-Pitkäranta, som är hälsoinspektör i Lundo som också har ansvar för badvattnet i Pargas och Kimitoöns kommun.

Enligt Finlands Miljöcentral har den minskade mängden cyanobakterie att göra med uppvällning, det vill säga att vatten från havsbottnen stiger till ytan och blandar sig med ytvattnet. Det här gör både vattnet kallare och blandar om vattnet på ett sätt som gör det svårare att upptäcka cyanobakterier.

Raseborg värst drabbat i Nyland

I västra och östra Nyland är situationen med cyanobakterierna ganska lugn. I Västnyland är det främst på Raseborgs badstränder där man hittar cyanobakterier.

– På stränderna i Hangö har det inte funnits, och i Ingå förekommer det heller inte på de allmänna badstränderna. I Raseborg har det funnits cyanobakterier på några ställen, säger Ingegerd Grunn-Maja, som är hälsoinspektör vid Sydspetsens miljöhälsa.

I östra Nyland är läget med cyanobakterierna lugnt. Nästan förvånansvärt lugnt. Enligt Borgå stads miljöhälsovårdare Hanna Sivén är det överraskande att det inte har förekommit mera cyanobakterier med tanke på hur varm sommaren har varit.

– Läget är bra. Det var lite värre ett par veckor sedan, men när det har blivit svalare så har läget lättat, säger hon.

Enligt Sivén finns det inte en enkel förklaring till varför algläget har varit förhållandevis lugnt trots värmen. Men enligt henne kan den kalla vintern och svala våren ha inverkat. Hon poängterar ändå att trots att det finns färre cyanobakterier nu, kan de återvända ifall vädret blir varmare.

– Det är svårt att säga hur det kommer att bli, ifall det blir varmt igen. Då kan algerna komma tillbaka, säger hon.

I Vasa är det inte alger som smutsar ner vattnet

Hälsoingenjör Ilona Peurala i Vasa säger att det inte finns cyanobakterier varken i Vasa. Även om hon bara har koll på Vasas stränder, han hon inte hört om att det skulle förekomma cyanobakterier på andra stränder i Österbotten heller. 

Hon säger ändå att det finns andra saker man ska se upp för om man vill simma i Vasa. Hon nämner att den stora mängden gäss i Vasaområdet kan vara en potentiell risk för badstrandsbesökare.

– De kan övernatta på stränderna, och ifall det finns mycket avföring vid strandkanten kan också vattnet vara smutsigt. Då lönar det sig att gå till en annan strand.

Peurala nämner att bakterier i fåglarnas avföring kan leda till till exempel illamående.

Diskussion om artikeln