Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Högskolorna i Åbo förbereder inför terminsstarten – så kommer höstterminen se ut

Från 2021
En gul flagga med Åbo Akademis logo.
Bildtext Åbo Akademis satsar på hybridmodellen medan yrkeshögskolan Novia vill ordna så mycket närstudier som möjligt.
Bild: Arash Matin

Höstterminens start börjar närma sig för högskolorna i Åbo, och efter en lång tid av distansstudier är många ivriga att få återvända till campus igen. Åbo Akademi satsar på en hybridmodell i höst istället för att gå fullt ut med när- eller distansstudier, medan yrkeshögskolan Novia vill ordna så mycket närstudier som möjligt.

Stefan Willför, prorektor för Åbo Akademi, berättar att ett beslut om höstterminen redan gjorts, men att man följer med hur situationen utvecklas.

- Det är tänkt att vi ska ha en hybridmodell så att också de äldre studerandena kan delta i närundervisningen. De allra största kurserna kommer ändå inte att ordnas på campus, säger Willför.

Vissa förändringar har också gjorts i jämförelse med förra året.

- Förra året prioriterade vi de nya studerandena och att de skulle få vara på campus så mycket som möjligt, men nu vill vi också ta med de äldre studerandena. Vi har gett fakulteterna friheten att själva ordna undervisningen på ett coronasäkert sätt, säger Willför.

Willför berättar också om hur studerande och personal upplevt arbetet på distans.

- Det har varit ganska individuellt såklart. Vissa trivs bra med att jobba på distans medan andra mår ganska dåligt. Jag tror nog ändå att campusnärvaro är viktigt för gemenskapen och rutinerna. Personligen tror jag ändå att distansundervisning kommer att finnas kvar hos oss till en del också i framtiden.

Stefan Willför ser in i kameran.
Bildtext Arkivbild. Prorektor Stefan Willför vid Åbo Akademi.
Bild: Åbo Akademis bildbank.

Prorektor för yrkeshögskolan Novia, Eva Sandberg-Kilpi, säger att Novia prioriterar närundervisning, men att hybridundervisning ska ordnas i de fall där det är möjligt.

- Skulle situationen bli särskilt svår så prioriterar vi att låta första årets studerande ha närstudier, säger Sandberg-Kilpi.

Coronaviruset sprids just nu framför allt bland unga vuxna i Egentliga Finland. Eva Sandberg-Kilpi säger att Novia är förberett att ta in regionala skillnader i undervisningen om det blir aktuellt.

- Det är viktigt för oss att komma tillbaka till närstudier så mycket som möjligt. Vissa av våra utbildningar är helt enkelt sådana att den bästa inlärningen sker på plats och ställe, säger Sandberg-Kilpi.

En annan stor faktor som Sandberg-Kilpi nämner är det sociala umgänget som kommer med närstudier.

- Där finns två dimensioner. Vi behöver närundervisningen för att stärka det pedagogiska och det sociala som hör till studierna.

Porträttbild på Eva Sandberg-Kilpi.
Bildtext På yrkeshögskolan Novia siktar man att ha så mycket närstudier som möjligt.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Högskolorna i Finland har relativt stor frihet när det gäller hur de förverkligar undervisningen. Det enda som måste följas är myndigheternas hälso- och säkerhetskrav.

Diskussion om artikeln