Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det kan bli en säsong i Kungliga Wasa som avslutning" – Tim Sparv är tillbaka i Finland för att vinna med HJK och fika med Markku Kanerva

Från 2021
Tim Sparv i HJK-tröja.
Bildtext Blåvit på heltid – Tim Sparv vänder hem och då blir det spel i mästarlaget HJK.
Bild: Lehtikuva

Förbundskaptenen kan förvänta sig besök snart. Tim Sparv har landat i Helsingfors – och nu ska även HJK få dra nytta av landslagskaptenens unika egenskaper. "Tim är helt överlägsen som ledartyp", säger vd:n Aki Riihilahti.

Blått och vitt – två färger som passar Tim Sparv.

Nu ska Sparv spela i den färgkombinationen på heltid. Efter att ha varit en av symbolspelarna för landslaget i många år är 34-åringen klar för inhemska ligaettan HJK.

Det pinfärska kontraktet är slutpunkten för en lång transferprocess.

– Vi inledde diskussioner i ett par repriser i våras. Vissa processer blir väldigt långa, men vi har alltid haft en bra dialog med Tim och vi förstår varandra. Nu blev det en fullträff, säger HJK:s vd Aki Riihilahti till Yle Sporten.

Sparv beskriver avtalet som en ”win-win”-situation i en intervju med Yle Sporten.

– Jag fick tiden som jag behövde för att fundera på vad som är rätt för mig och familjen i det här läget. HJK ville ha mig och de tycker att jag är en profil som passar in och ger ett mervärde.

Fika på förbundets kontor?

Sparv nämner att en skotsk klubb var HJK:s främsta konkurrent, men efter arton år utomlands väljer han att vända hem.

– Jag ser fram emot att träffa mina nya lagkamrater i morgon och så småningom hjälpa klubben till nya framgångar.

Tim Sparv applåderar.
Bildtext Tim Sparv spelade i två av landslagets tre matcher i EM-slutspelet.
Bild: All Over Press

Det lär inte dröja så speciellt länge innan förbundskaptenen Markku Kanerva får besök på Bollförbundets kontor som ligger vid HJK:s hemmaarena i Tölö.

– Jag har haft kontakt med ”Rive” och han tycker att det här är en bra flytt. Han sitter ju några meter härifrån så jag har sagt att han ska sätta på kaffemaskinen för snart kommer jag och diskuterar fotboll varje dag.

Hur mycket fanns landslaget med i tankarna när valet föll på HJK?

– Jag satsar fullt ut på landslaget och spel i HJK påverkar enbart positivt. HJK är en utmärkt miljö om man har ambitionen att spela i landslaget. Daniel O’Shaughnessy var en våra bästa spelare i EM och han spelar här.

"Helt överlägsen ledartyp"

HJK leder ligan klart och om några veckor förstärks laget ytterligare med Sparv. Mittfältarens knä bråkade i våras, men han kunde spela i sommarens EM och knät är det inga större bekymmer med nu.

Däremot behövs lite fotbollsträning efter sommarsemestern i Prag.

– Jag kommer hem med stor ödmjukhet. Det är motiverande att vara här och se hur finländska ligan har utvecklats och vilken typ av fotboll som spelas.

Riihilahti – glad och stolt efter den tunga värvningen – lyfter framför allt fram Sparvs ledaregenskaper.

– Min erfarenhet efter många år i finländsk fotboll är att naturliga ledare gör alla andra bättre. Enligt mig är Tim helt överlägsen som ledartyp. Vi har många unga, bra spelare som jag tror att Tim kan utveckla med sin rutin.

Vill ha långt samarbete med Sparv

Sparv har gjort det väldigt klart att han vill arbeta inom fotbollen efter spelarkarriären. Överenskommelsen med HJK är också en del i det.

Tim Sparv  och Miika Takkula med HJK-tröja.
Bildtext Tim Sparv och HJK:s sportchef Miika Takkula visar upp Sparvs nya tröja.
Bild: Lehtikuva

Under torsdagens pressträff pratade Sparv om att genomföra Uefas tränarutbildning och möjligheter att arbeta i HJK:s organisation har också varit på tapeten.

– Vårt mål är ett långt projekt med Tim. Det är väldigt viktigt för oss att spelare kommer hit av rätt anledningar. Tim vill vinna och fortsätta spela i landslaget, men jag gillar också att spelare förstår och är intresserade av vad klubben vill, säger Riihilahti.

HJK förlorade mot Malmö FF i Champions League-kvalet i går, men har fortfarande goda chanser att spela i någon av de europeiska klubblagsturneringarna i höst.

Europaspel och ligatitel i Finland nämner Sparv också som de stora målen när det sista kapitlet i den långa karriären ska skrivas.

– Det är möjligt att det här min sista hållplats – åtminstone på den här nivån. Sen kan det hända att jag avslutar alltihop med en säsong i Kungliga Wasa (red. anm. division 4-lag i Vasa) i Österbotten, säger han och skrattar.

Diskussion om artikeln