Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadsfullmäktige avgör Wasa Stations öde på måndag - det nya musikhuset ligger också i vågskålen

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 18:48.
Arkitektens bild av Wasa Station.
Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy.

På måndag tar stadsfullmäktige i Vasa beslut om hur det blir med projektet Wasa station. Beslutet avgör också om Vasa får ett nytt musikhus.

Projektet Wasa Station som länge varit under beredning, ska avgöras i Vasa stadsfullmäktige på ett extrainsatt möte på måndag.

Beslutet är tvådelat, det gäller bildandet av ett nytt fastighetsbolag och beslut om en borgen till bolaget för ett lån på 52 miljoner euro. De pengarna ska gå till byggande av det framtida musikhuset.

Beslutet är avgörande för om Vasa får sitt nya musikhus eller inte.

Tornhuset kan bli Vasas nya landmärke

Kvarteret ska också rymma idrotts- och multifunktionslokaler, ett hotell, bostäder och affärslokaler som YIT svarar för. Den synligaste delen av den av YIT planerade byggnaden är tornhuset med över 20 våningar.

– Från beslutsfattarnas håll har det kommit ett tydligt besked om att man vill föra projektet i mål ännu under innevarande fullmäktigeperiod, säger Markku Järvelä, direktör för tekniska sektorn och medlem i Wasa Stations ledningsgrupp.

Förutom stadsfullmäktiges ja är projektet också beroende av att villkoren i det avtal som ingåtts av Vasa stad och YIT uppfylls.

Diskussion om artikeln