Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge minns terrorattackens offer – överlevanden Astrid Hoem: "Vi skulle förändra världen, men så förändrades istället vår värld för alltid"

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 22:41.
Astrid Eide Hoem på färjan på väg till ön Utoya. Hon har en sommarklänning på sig och tittar bort från ön som syns i bakgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tio år har gått sedan massakern på Utøya och bombattacken i regeringskvarteret i Oslo. I dag minns Norge tillsammans med omvärlden offren och deras anhöriga.

Den 22 juli kommer för alltid att vara inristat i de norska historieböckerna som dagen när den norska terroristen Anders Behring Breivik dödade sammanlagt 77 människor. Åtta av dem dog efter en bilbomb dotnerat i regeringskvarteren i Oslo och 69 dog i samband med terroristens massaker på ön Utøya där de norska socialdemokraterna AUF haft politiska ungdomsläger sedan 1950-talet. Majoriteten av de som dödades var barn.

I dag har det gått tio år sedan händelserna. Dagen har kantats av flera minnesceremonier; en i domkyrkan i Oslo, en i regerinskvarteren där den dödliga bomben exploderade, en på Utøya. Senare på kvällen arrangeras en nationell minnesstund där flera av Norges främsta artister deltar.

Överlevanden, den norska kungafamiljen och politiker har deltagit och hållit tal.

Överlevanden Astrid Hoem: Först dansade vi, sedan flydde vi från kulorna

– För tio år sedan reste vi hit till Utøya för att förändra världen. Men sedan förändrades vår värld för alltid, konstaterade den norska Arbetarpartiets ungdomsförbunds ordförande Astrid Hoem under sitt tal på Utøya.

Också hon var på ön för tio år sedan.

Överlevanden Astrid Eide Hoem vid minnesplatsen på Utoya.
Bildtext Överlevande Astrid Hoem vid minnesplatsen för alla de som dog på Utøya den 22 juli 2011. I sitt tal på ön sade hon att det nu är tid att tala sanning. Terroristen var en av oss. Den livsfarliga extremismen och rasismen lever bland oss.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Här på Utøya hade vi vårt eget lilla universum. Fritt från vuxna som sa att våra drömmar var för stora.

Hoem beskrev det som att solskenet den 21 juli byttes ut mot regn dagen efter. En dag dansade ungdomarna på konsert, nästa dag flydde de undan kulorna.

– Liven togs när de skulle ha haft så mycket kvar. De hade precis utexaminerats, inlett sina studier eller var nära att få uppleva sin första kyss.

Programmet är inte längre tillgängligt
Astrid Hoems tal på Utøya den 22 juli 2021 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hoem talade också om hur det allmänna klimatet i samhället förändrats på tio år. Enligt henne har hatretorik blivit vanligare.

Terrordådet i Norge var också ett resultat av hat, påpekar hon.

– Hatet föddes i vårt samhälle. Han växte upp tillsammans med oss. Han radikaliserade. Han attackerade oss. Terroristen var en av oss.

– Rasismen och högerextremismen lever mitt ibland oss. Hatet har dödat förr och hatet kan döda igen.

Terroristen kan ändå inte diktera vem vi är, påminner Hoem.

– När du känner dig ensam finns vi här bredvid dig. När rasisterna hatar kämpar vi hårdare, lovade Astrid Hoem i sitt tal.

Kronprinsen: "En attack mot de norska grundvärderingarna"

I sitt tal på ön betonade kronprins Haakon att det är omöjligt att verkligen förstå hur det var att vara på ön under attacken.

– I dag för tio år sedan miste vi 69 människor som inte går att ersätta. Ön var full av unga personer på läger. Vuxna som hjälpte och tog hand om dem. Och sedan döttrarna och sönerna, bröderna och systrarna, föräldrarna, makorna, flickvännerna och vännerna som föll offer för ett noggrant planerat terrordåd.

Han sade att terrordådet var en attack mot de norska grundvärderingarna: demokrati, frihet att uttrycka sig och det fria samhället.

Även kronprins Haakon är orolig för att de som överlevde attacken den 22 juli 2011 samt offrens närstående inte blivit hörda tillräckligt. Han hoppas att alla fortsättningsvis får den hjälp de behöver för att kunna bearbeta det som hände. Han berömmer överlevarna för att ha förvandlat det meningslösa till något meningsfullt genom att ha gjort ett världskänt center på ön.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kronprins Haakons tal på Utøya den 22 juli 2021 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Erna Solberg sitter i svart sorgedräkt.
Bildtext Norges statsminister Erna Solberg vid minneceremonin för dem som omkom i samband med bilbomben i regeringskvarteret 22.7.2021. Hon säger att de sammanlagt 77 dödsoffren altid påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för den tillit, öppenhet och mångfald vi har i Norge. Den kampen tar aldrig slut. Vi får aldrig låta hatet stå oemotsagt.
Bild: FOTO: TOM HANSEN
Jens Stoltenberg på 22 juli-årsdagen i domkyrkan i Oslo.
Bildtext Norges tidigare statsminister och Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg. Stoltenberg var statsminister när dådet ägde rum.
En Utoyaskylt på Utoya. I bakgrunden syns tre unga sommarklädda personer som går längs med en väg mot ett vitt hus.
Bildtext Under dagen hölls också en minnesceremoni vid ön Utøya där terrorattentatet ägde rum.
Bild: AFP / Lehtikuva
Kungafamiljen och norska politiker sänker ner blommor vid minnesplatsen för offren i Utoya-massakern.
Bildtext Kungafamiljens representanter och politikerna på plats valde att sänka ner sina blombuketter vid minnesplatsen på Utøya samtidigt.
Bild: Beate Oma Dahle / AOP

Norges kronprins Haakon besökte minnesstunden tillsammans med sin familj, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus.

Konrprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprins Haakon sitter på bänkar invid Utoyascenen. Ingrid Alexandra torkar bort en tår med en näsduk.
Bildtext Också den norska kungafamiljens kronprins Haakon, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit var på plats på Utøya under dagens minnesceremoni. Kronprins Haakon inledde minneceremonin på Utøya genom att hålla ett tal. – Det är vårt personliga och kollektiva ansvar att att arbeta mot dessa krafter varje dag. Vårt land har smärtsamt fått erfara att det är nödvändigt, sa han.
Bild: AFP / Lehtikuva
Jonas Gahr Store på scenen på Utoya.
Bildtext Jonas Gahr Støre är Arbetarpartiets ordförande i dag. Han talade också vid minnesceremonin på Utøya och underströk också att hatet inte har försvunnit och att många av terroristens attityder är mer framträdande i dag än för tio år sedan.

Minnesceremoni hedrade offren

Oslo stad ordnade under torsdag kväll också en ceremoni för inbjudna gäster samt en minnesstund för folket.

Talare var Norges statsminister Erna Solberg, kung Harald, norska Arbetarpartiets ordförande Jonas Gahr Støre samt norska Arbetarpartiets ungdomsförbunds ordförande Astrid Hoem.

Du kan se minnesceremonin här.

Nationell minnesceremoni för offren som dog 22 juli 2011 - Spela upp på Arenan