Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inga åskådare men desto fler mål när Brasilien var tillbaka på VM-guldstadion: “Ännu en sida i storyn om klassiska matcher mellan lagen"

Uppdaterad 22.07.2021 19:32.

OS-finalen Brasilien-Tyskland 2016? 64 000 åskådare. VM-finalen 2002 i Yokohama mellan samma lag? 69 000 i publiken. OS-mötet 2021 på samma arena? Exakt 0 betalande. Inramningen annorlunda, målmängden likaså, men utgången var den samma. Brassarna vann.

Brasiliens och Tysklands herrlandslag var tillbaka i Yokohama, på stadion där länderna 2002 möttes i VM-final. Ronaldos största kväll i karriären, när han med två mål bakom en olycklig Oliver Kahn såg till att Brasilien med siffrorna 2–0 vann sitt senaste VM-guld.

Herrarnas OS-fotboll gjorde också sin återkomst på torsdagen, fem år efter att Neymar var den stora guldhjälten när Brasilien på Maracanã i Rio efter 1–1 vid full tid slog Tyskland i OS-finalen efter straffläggning.

Länderna och arenan/turneringen alltså samma som i nämnda stormatcher med atmosfär, stämning och ett kokande publikhav.

Men nu: ödsligt tyst. Det enda som hördes (förutom en smått pinsam ljudmatta som gjorde upplevelsen ännu mer surrealistisk) var brasilianska journalister som oblygt ställde sig upp på den glest befolkade medieläktaren och skrek i högan sky när deras lag satte in mål.

Glest också på presskonferensen

Och de fick skrika några gånger. Brasilien vann med 4–2.

– Det här är ännu en sida i berättelsen om klassiska matcher mellan de här länderna, och vi skrev den sidan i brasilianska färger. Fint att vinna med 4–2 i en stormatch som den här, sade brasilianska tränaren Andre Jardine högtidligt på presskonferensen efter matchen.

En presskonferens som förresten följdes av ungefär 25 journalister. Det var fler på plats på Maracanã senast OS-lagen möttes om vi säger så. Inget som störde Jardine.

– Vår första halvlek var så gott som perfekt. Vi hade studerat Tysklands spel i U21-EM och visste vad som väntade. Andra halvlek var mindre bra men de sakerna kan vi rätta till. Vi går in i varje match som om det skulle vara finalen, sade Jardine.

Hattrick på 30 minuter

Starten var onekligen imponerande.

Det tog bara en halv timme för Evertons anfallare Richarlison att göra ett hattrick. Premier League-forwarden var ostoppbar för ett snudd på bisarrt oorganiserat tyskt försvar och stjärnan hann också bränna två fina frilägen före paus.

Tysklands överlägset bästa spelare i överkörningen var målvakten Florian Müller, som spelade i Freiburg den gångna säsongen. Müller krönte en suverän första halvlek för egen del med att knipa Matheus Cunhas straff strax före pausvisslingen.

Målvakten Florian Müller i orange tröja rensar bort bollen i närkamp med en brasiliansk spelare med en tysk back i närheten..
Bildtext Tysklands målvalkt Florian Müller glänste trots fyra insläppta.

Till andra halvlek hade Tyskland fått rättning i leden, och i en match som i det läget kändes avgjord reducerade Leverkusens Nadiem Amiri till 1–3. Trots att tyskarna efter det fick Maximilian Arnold utvisad blev det ändå spännande till slut då Frankfurtforwarden Ragnar Ache också gjorde 2–3.

Men brassejournalisterna fick sista skriket på pressläktaren, då Paulinho, till vardags i tyska Leverkusen, på stopptid fastställde slutresultatet till 4–2 bakom Müller i målet.

"Allt bättre än den matchen"

– Jag kommer att drömma mardrömmar efter det där. Men vi visade i andra halvlek vad vi kan, sade Müller på presskonferensen där han också fick frågan om han varit med om något under OS-äventyret i Japan hittills som är bättre än premiärmatchen. 

– Allt är bättre än den matchen. Men vi ser inget av stan, vi sitter fast på vårt hotell, sade Müller.

Hur konstigt detta OS är har redan blivit ett slags mantra. Men den senaste mindre klassiska upplagan av den här fotbollsklassikern gav ändå goda besked för resten av spelen. För det var en sprakande fotbollsmatch som visade att idrott kan vara hur underhållande som helst också helt utan publik.

Under en öppningsdag när många av de på förhand sett största rivalerna förlorade visade Brasilien också att de regerande mästarna blir svåra att peta från guldtronen.

Gissa förresten på vilken stadion herrfinalen spelas? Jajamen, rätt. Samma arena. Den där de gulblå vann sitt femte och senaste VM-guld. Yokohama.

Resultat:

Japan–Sydafrika 1–0 (0–0)
71´ 1–0 Takefusa Kubo

Honduras–Rumänien 0–1 (0–1)
45´ 0–1 självmål

Argentina–Australien 0–2 (0–1)
14´ 0–1 Lachlan Wales
80´ 0–2 Marco Tilio

Brasilien–Tyskland 4–2 (3–0)
7´ 1–0 Richarlison
22´ 2–0 Richarlison
30´ 3–0 Richarlison
57´ 3–1 Nadiem Amiri
84´ 3–2 Ragnar Ache
90´ 4–2 Paulinho