Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort glädjevrål på stopptidens stopptid i Kuopio – KuPS kvitterade mot ukrainska motståndet med matchens sista spark

Från 2021
Uppdaterad 22.07.2021 22:08.
Diogo Tomas blickar åt sidan
Bildtext Diogo Tomas var inblandad i mycket mot Vorskla (arkivbild).
Bild: Matti Raivio/All Over Press

En pangstart och ett drömslut. Diogo Tomas gick från syndabock till matchhjälte då KuPS höll liv i Conference League-kvalet mot ukrainska Vorskla Poltava till nästa veckas retur.

KuPS får anses vara underdog mot fjolårets ukrainska ligafemma FK Vorskla Poltava. I öppningsmötet av Conference League-kvalets andra runda fick Kuopiolaget ändå en kalasstart.

Det gulklädda hemmalaget nätade nämligen på sin första riktiga målchans.

Det var i den sjätte minuten som Aniekpeno Udoh fick bollen till sig felvänd utanför straffområdet. Han vände om och avlossade en låg missil som borrade sig in vid bortre stolproten.

Men när solen gick i moln över Kuopiostadion tycktes hemmalaget tappa spelet. Med knappa halvtimmen spelad tryckte sig gästernas Ibrahim Kane in i straffområdet och kvitterade med en placerad boll.

Tio minuter in i andra halvlek hade KuPS plötsligt en rejäl uppförsbacke då luxemburgaren Olivier Thill gjorde Vorsklas nästa mål med en bombsäker straff.

Stor hemmaglädje på slutet

De båda bortamålen involverade samma olycksfågel. Vid anfallet som ledde till 1–1 blev Diogo Tomas tunnlad, och sedan var det han som orsakade straffen med hands.

Den reslige KuPS-mittbacken skulle få sin revansch – i matchens allra sista sekvens.

KuPS fick en hörna då stopptiden redan var slut. Då bollen landat var Tomas på hugget, och hans skott gick in via en annan spelare framför målet.

– Bollen studsade nära mig och jag försökte få tårna emellan, säger Tomas i Veikkaus TV:s sändning.

Domaren blåste av matchen direkt efter 2–2-målet. Allt är öppet inför returmötet om en vecka i Ukraina.

– Vi kämpade bra och var med i matchen, det är ett skickligt lag vi möter. Vi var redo för försvarsspel, fortsätter Tomas.

– Det fick lite olyckliga mål, då de tunnlade mig och bollen tog i min hand. Vi gav inte upp och tog oss ifatt, det visar vilken inställning det finns i laget.

Europa Conference League, andra kvalomgången

KuPS–FK Vorskla Poltava (UKR) 2–2 (1–1)

6' Aniekpeno Udoh 1–0

29' Ibrahim Kane 1–1

55' Olivier Thill 1–2

90+6' Diogo Tomas 2–2

Returmötet spelas den 29.7.