Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pohjola-Nordens ex-generalsekreterare Michael Oksanens egendom beläggs med kvarstad till ett värde av 400 000 euro

Man med glasögon, närbild, utomhus.
Bildtext Michael Oksanen.

Helsingfors tingsrätt har beslutat att Michael Oksanens egendom till ett värde av kring 400 000 euro ska beläggas med kvarstad.

Pohjola-Nordens tidigare generalsekreterare Michael Oksanen har polisanmälts av både Pohjola-Norden och dess understödsstiftelse.

Enligt Helsingforspolisens pressmeddelande är Oksanen nu misstänkt för grov förskingring och missbruk av förtroendeställning. Brotten ska ha skett mellan 2015–2021. I dagläget är Oksanen den enda misstänka i fallet. Polisen meddelar att de fortsätter utreda fallet och vilken roll andra personer spelat under händelseförloppet.

Straffet för grov förskingring är minst fyra månaders och högst fyra års fängelse.

Minimistraffet för missbruk av förtroendeställning är böter och maximistraffet är två års fängelse.

Nu har Helsingfors tingsrätt beslutat att ta Oksanens egendom i beslag till ett sammansatt värde av nästan 400 000 euro. Egendomen beslagtas tillfälligt tills en dom kommer i ärendet.

23.7.2021 kl. 11.04 Brottsrubriceringen förtydligad och nya uppgifter om när det misstänka brottet misstänks ha begåtts samt att Oksanen just nu är den enda som är misstänkt för brott. Vi har också lagt till uppgiften om minimi- och maximistraff för brotten.