Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två iranska krigsfartyg i Östersjön – tros vara på väg till Sankt Petersburg

Den iranska flaggan fladdrade utanför IAEA:s huvudkvarter i Wien i mars 2021.
Bildtext De iranska krigsfartygen uppges komma att delta i en sjöparad i Sankt Petersburg.

Två iranska örlogsfartyg kom in i Östersjön på torsdagen. Det rapporterar bland annat amerikanska CNN och det bekräftas av webbplatsen MarineTraffic som ger realtidsinformation om fartyg. De iranska krigsfartygen tros vara på väg till Sankt Petersburg.

CNN rapporterade sent på torsdag kväll att det iranska basfartyget Makran och fregatten Sahand hade nått Östersjön. Webbplatsen MarineTraffic (kräver registrering) som förmedlar transponderinformation i realtid om fartygsrörelser visade tidigt på fredag morgon att Makran rörde sig i södra Östersjön, norr om tyska Stralsund.

Enligt CNN har USA:s försvarsministerium följt med de två iranska krigsfartygen i ungefär två månader efter att de hade rundat Godahoppsudden och verkade vara på väg att korsa Atlanten. USA misstänkte först att de skulle leverera iranska vapen till Venezuela.

CNN låter förstå att de iranska fartygen ändrade kurs och begav sig norrut i stället för västerut efter påtryckningar från USA. Påtryckningar som riktades bland annat mot Venezuela.

Nu rapporterar flera medier, som exempelvis The Guardian att Makran och Sahand är på väg till Sankt Petersburg, där de ska delta i en sjöparad på söndagen, efter inbjudan från det ryska försvarsministeriet.

Det här ska också ha bekräftats av den iranska statliga nyhetsbyrån Irna, med hänvisning till en talesman för den iranska flottan.

Det här ses som ett tecken på fördjupade militära relationer mellan Ryssland och Iran.

Källor: CNN, Yle, The Guardian, MarineTraffic