Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien: Anställda inom livsmedelsbranschen ska undantas från covidkarantän – hyllorna i matbutiker börjar gapa tomma

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 09:49.
Det här är en arkivbild som visade tomma butikshyllor i London i december 2020 då franska covidrestriktioner avbröt långtradartrafiken mellan Frankrike och Storbritannien.
Bildtext Det här är en arkivbild som visade tomma butikshyllor i London i december 2020 då franska covidrestriktioner avbröt långtradartrafiken mellan Frankrike och Storbritannien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storbritannien tvingas se över sina regler om coronakarantän. Delar av personalen inom livsmedelsindustrin och andra nyckelbranscher ska undantas från den obligatoriska självisoleringen, trots att de blivit varnade via coronablinkern. Exempelvis livsmedelsleveranserna störs nämligen nu av personalbrist.

Bara under veckan mellan den 8 och den 15 juli varnades över 600 000 människor i England och Wales för att de hade varit i nära kontakt med en covidsmittad person. Det rapporterar BBC.

Enligt reglerna för coronakarantän omfattades alla de här människorna av obligatorisk självisolering i tio dagar, också de som var fullt vaccinerade mot covid-19.

Det här har lett till personalbrist inom flera nyckelbranscher, bland annat inom livsmedelssektorn. Fenomenet har börjat kallas "pingdemic", det vill säga "pingdemi" av britterna.

Den brittiska regeringen lovar nu att delar av personalen i livsmedelsindustrin och en del andra branscher ska undantas från självisoleringen. I stället ska de snabbtestas för covid-19 och få fortsätta jobba om testet ger negativt resultat.

På fredag morgon rapporterade nyhetsbyrån Reuters och flera brittiska medier att livsmedelssektorn och en del andra branscher ska få ersätta karantänerna med dagliga snabbtest för covid-19 för viktig personal.

Inom livsmedelsindustrin ska det här gälla exempelvis lagerarbetare, men inte dem som arbetar i matbutikerna.

Också andra branscher som transportbranschen, energisektorn och räddningstjänsten ska tillåtas att undanta centrala personalgrupper från karantänen.

Klockan 09.45 uppdaterades texten med uppgiften om dagliga covidtest.

Källor: BBC, SR, Reuters