Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Två iranska krigsfartyg i Östersjön – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

En rysk militärbåt kör på Nevafloden vid S:t Petersburg under generalrepetitionen inför en sjöparad.
Bildtext En militärbåt (inte något av de iranska fartygen) utanför S:t Petersburg övar inför sjöparaden på söndag. De två iranska fartygen som nu befinner sig på Östersjön väntas delta i samma parad.

God fredagsmorgon! Här är fem nyheter att ha koll på i dag.

Två iranska krigsfartyg i Östersjön

Två iranska örlogsfartyg kom in i Östersjön på torsdagen. Det rapporterar bland annat amerikanska CNN och det bekräftas av webbplatsen MarineTraffic som ger realtidsinformation om fartyg.

Enligt CNN har USA:s försvarsministerium följt med de två iranska krigsfartygen i ungefär två månader. USA misstänkte först att de skulle leverera iranska vapen till Venezuela.

Nu rapporterar flera medier de två fartygen är på väg till Sankt Petersburg, där de ska delta i en sjöparad på söndagen, efter inbjudan från det ryska försvarsministeriet.

Tillåtet att gå i land och på sightseeing

Inom kort väntas de finländska hamnarna få besök av internationella kryssningsfartyg och deras kryssningsresnärer. Den inre gränskontrollen upphör den 26 juli, men det finns ett otal regler att följa.

– Passagerarna är testade på förhand innan de påbörjar sin resa och numera krävs det också vaccination. Två doser för att kunna boka en kryssningsresa, säger Turkkila.

Rederiet ska förmedla hälsouppgifter och dokument om vilka regler man följer ombord på fartyget till de finländska myndigheterna två veckor före ankomst.

Fören på två kryssningsfartyg som ligger förtöjda intill varandra. På kajen nedanför går människor i solsken.
Bildtext Internationella kryssningsfartyg besöker flitigt Finland. Helsingfors hamn brukar under en normal säsong få trehundra besök.

Företaget bakom World of Warcraft och Call of Duty stäms för diskriminering och sexuella trakasserier

Det amerikanska spelföretaget Activision Blizzard stäms av delstaten Kalifornien på grund av en genomgripande toxisk "grabbkultur" som lett till att kvinnor systematiskt diskriminerats och utsatts för sexuella trakasserier.

I stämningsansökan berättas att kvinnor diskriminerats från start i företaget, de har fått en sämre grundlön än sina manliga kolleger och alltid tvingast arbeta hårdare än dem för att avancera. Flera anställda kvinnor har också blivit utan befordran på grund av att de "kan bli gravida".

Activision Blizzards huvudkontor i Santa Monica, Kalifornien, USA.
Bildtext Activision Blizzard har sitt huvudkontor i Santa Monica i Kalifornien.

Kvinnorna på arbetsplatsen har också systematiskt blivit utsatta för sexuella trakasserier. I stämningsansökan berättas det att kvinnorna speciellt blivit utsatta under "cube crawls", där manliga kolleger dricker kopiösa mängder alkohol och "krälar" mellan båsen på arbetsplatsen.

Företaget själv anser att de tagit sitt ansvar.

Enkät: Hälften av finländarna stöder progressiv kommunalskatt

Nästan hälften av finländarna stöder tanken på progressiv kommunalskatt, som skulle innebära att höginkomsttagare i högre grad än nu skulle bekosta den kommunala servicen, visar en enkät som Uutissuomalainen låtit göra.

En dryg tredjedel motsätter sig tanken och 16 procent kunde inte ta ställning. 

En person sitter framför en laptop med Skatteförvaltningens webbsida öppen.
Bildtext Kommunalskatten är i nuläget en platt skatt, men eftersom låginkomsttagare får göra större avdrag än de som tjänar mera finns det i praktiken en viss progressivitet.

Enligt professor Lasse Oulasvirta skulle ett system där kommunerna själva har makt att besluta om progressiviteten leda till en liknande konkurrens och skatteflykt som redan nu finns på internationell nivå och som man försöker bli kvitt.

I dag invigs OS i Tokyo

Sommar-OS i Tokyo inleds officiellt i dag.

Invigningen blir en mycket avskalad tillställning med cirka 1 000 närvarande, bland annat Japans kejsar Naruhito och USA:s första dam Jill Biden.

Olympiska ringarna i Tokyo.
Bildtext OS i Tokyo skulle egentligen ordnas i fjol men på grund av coronapandemin blev tävlingarna framskjutna.

Finlands flagga kommer att bäras av simmaren Ari-Pekka Liukkonen och skytten Satu Mäkelä-Nummela.

OS-invigningen sänds i Yle TV2 och på Arenan med start klockan 14. Här hittar du OS-programmet gren för gren.

Vädret

Det är halvklart till mulet. I öst enstaka regnskurar, i väst något klarare och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 17 till 23 grader.

Vinden är måttlig och kommer från nordväst.