Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mängden inbrott som begåtts av utländska yrkeskriminella har minskat – vi listar tre saker du kan göra för att förebygga inbrott under semestern

Från 2021
Ett stökigt rum efter att en litauisk liga gjort ett bostadsinbrott år 2012. Lådor är utdragna och ligger huller om buller.
Bildtext År 2012 utförde en litauisk liga en rad bostadsinbrott i södra Finland. De var främst ute efter guldsmycket och pengar.
Bild: Poliisi

Internationell brottslighet är en vanlig orsak bakom bostadsinbrott. Under de senaste åren har antalet inbrott som begåtts av utlänningar ändå minskat.

Bostadsinbrott är speciellt vanliga under sommarmånaderna, när människor åker till sina stugor och vädrar sina lägenheter med öppna fönster och dörrar. I Finland har det i medeltal gjorts fem inbrott om dagen under de senaste åren. 

Fram till början av juni hade polisen fått 691 anmälningar om inbrott till bostäder. Det är 107 inbrott färre än vid samma tidpunkt i fjol, alltså en minskning på 13 procent.

Polisstyrelsens polisinspektör Tuomas Pöyhönen säger att minskningen i antalet inbrott delvis kan förklaras med coronapandemin och de restriktioner som införts.

– Andelen inbrott som begåtts av utländska yrkeskriminella har minskat tydligt under pandemin.

Enligt honom har internationell och organiserad brottslighet varit en vanlig orsak till bostadsinbrott. 

Av alla fall som anmälts i år, misstänks sju procent ha begåtts av utländska personer. Förra året var siffran tolv procent. År 2019 misstänktes 26 procent av alla inbrott vara gjorda av utländska personer.

Så här skyddar du ditt hem:

  1. Säg till en pålitlig granne att du tänker vara borta hemifrån en längre tid.

  2. Lämna ditt hem så att det ser ut som att någon bor där.

  3. Försäkra dig om att alla lås fungerar.

Förebyggande åtgärder gör det svårare för inbrottstjuvarna 

Pöyhönen hoppas att coronarestriktionerna inte är den enda orsaken till att mängden inbrott minskat. Själv tror han att det internationella samarbetet mellan myndigheter och de förebyggande åtgärder som människor själv vidtagit har haft en stor inverkan på situationen. 

År 2020 anmäldes sammanlagt 1 836 bostadsinbrott till polisen, varav polisen redde ut 686. Det här innebär en utredningsprocent på 37 procent. År 2019 var motsvarande siffra 1 980 inbrott, varav cirka 30 procent reddes ut. 

Pöyhönen påminner alla om att skydda sitt hem och sin egendom.

– Förebyggande åtgärder gör det åtminstone svårare för inbrottstjuvarna.

Enligt Pöyhönen är det bra att prata med en pålitlig granne om man är borta hemifrån en längre tid, och komma överens om att hen håller ett öga på bostaden och omgivningen. 

Pöyhönen säger att det också är bra att lämna sitt hem så att det ser ut som att någon bor där och försäkra sig om att låsen fungerar. 

– Nuförtiden finns det olika slags larmsystem och kameror, som kan hålla tjuvarna borta om de används rätt.

"Tänk på vad du publicerar på sociala medier"

Pöyhönen säger att det lönar sig att vara liter återhållsam med att publicera hur och var man rör sig på semestern på sociala medier. Sådan här information kan nämligen hjälpa inbrottstjuvarna. 

– Det är också bra att alltid ha ögonen öppna och att vara uppmärksam på skumma personer som rör sig runt hemmet och i grannskapet.

Enligt Pöyhönen är det bra alltid att meddela polisen om man märker något avvikande.

Pöyhönen betonar att det finns hjälp att få för dem som råkat ut för ett inbrott. Exempelvis så erbjuder Brottsofferjouren stöd till offer, anhöriga och vittnen till brott. 

– Det finns hjälp att få och det lönar sig att be om hjälp om man behöver det. 

Det här är en översättning av artikeln "Ulkomaalaisten rikollisten tekemät asuntomurrot vähentyneet selvästi – mutta tee silti nämä kolme asiaa ennen kuin lähdet lomamatkalle" skriven av Tero Valtanen. Översättningen är gjord av Laura Oksanen.