Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farlig hetta i Tokyo – rysk bågskytt kollapsade: "Har en förfärlig huvudvärk"

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 10:24.
Svetlana Gombojeva får nedkylning och stöd.
Bildtext Svetlana Gombojeva svimmade i rankningsrundan.
Bild: STELLA Pictures / ddp

OS-fredagen bjuder på ett par grenar före invigningen och i damernas bågskytte blev det dramatiskt, då ryskan Svetlana Gombojeva svimmade i värmen. Spelens första blåvita idrottare Antti Vikström blev 45:e i herrkvalet.

Sommar-OS i Tokyo invigs officiellt i dag klockan 14, men spelen har hunnit tjuvstarta med några grenar under de senaste dagarna. I dag tävlas det i bågskytte och rodd.

I rankningsrundan av damernas bågskytte utspelade sig otäcka scener.

Värdstaden bjuder på temperaturer över 30 grader och det blev för mycket för ryskan Svetlana Gombojeva. Hon tuppade av på tävlingsarenan precis efter att hon skjutit klart.

– Det är första gången jag sett något liknande. Vi tränade tidigare i Vladivostok i liknande förhållanden, men här påverkade fuktigheten, sa de ryska idrottarnas tränare Stanislav Popov via Rysslands olympiska kommitté, enligt AP.

– Det var säkert värmeslag. Det är väldigt varmt här, asfalten glöder verkligen. Klart det också handlade om nerver, men vädret är huvudorsaken, menade Gombojevas landsmaninna Ksenia Perova på ROC:s sociala medier.

Svetlana Gombojeva får hjälp efter att ha svimmat.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Gombojeva verkade repa sig efter svimmandet och behövde inte besöka sjukhus. 23-åringen slutade på 45:e plats, Sydkoreas An San vann med nya olympiska rekordet 680.

– Allt är bra. Jag har en förfärlig huvudvärk, men överlag är det bra. Jag är redo för att tävla vidare, intygade bågskytten själv enligt TASS.

Vikström hade problem med utrustningen – för första gången i karriären

I herrarnas rankningsrunda blev Antti Vikström den första finländaren som tävlade i Tokyo.

Vikström landade på 45:e plats av 64 deltagare. Han noterades för 649 poäng efter serien: 54-52-56-54-55-45-54-57-54-56-57-55.

– Jag sköt mycket bra, men i början hade jag problem med utrustningen. Jag har gjort det här sedan jag var sju år, och nu krånglade utrustningen för första gången, berättar 28-åringen för Yle.

Problemen började på torsdagens träning, där hans båge gick sönder. I dag tävlade han med en reservbåge, som krånglade inledningsvis.

– Siktet skakade, då det inte var ordentligt fast i stommen. När vi märkte det fick vi problemet fixat. Under den andra halvan var jag på egen nivå. Jag var tolfte bäst under den senare halvan, vilket jag är mycket nöjd med.

Antti Vikström laddar upp inför bågskytte.
Bildtext Antti Vikström.
Bild: Lehtikuva

Finländaren möter malaysiern Khairul Anuar Mohamad i den första utslagsrundan. Han slutade på 20:e plats i dag, med 661 poäng.

Dagens resultat bestämmer paren i utslagsskedet. På tisdagen avgörs den första- och andra utslagsrundan.

Je Deok Kim från Sydkorea var bäst i herrkvalet med 688 poäng.

Artikeln uppdaterad med Vikströms kommentarer klockan 10.23.

Diskussion om artikeln