Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Resultatförbättring för Stockmann – speciellt Lindex går bra

Från 2021
Stockmanns byggnad i Helsingfors. En spårvagn kör förbi.
Bildtext Stockmann räknar med att koncernens omsättning kommer att fortsätta att öka i år.
Bild: Alamy / All Over Press

Varuhuskoncernen Stockmanns justerade rörelseresultat förbättrades avsevärt till 26,7 miljoner euro under andra kvartalet. För ett år sedan var rörelseresultatet 0,8 miljoner euro. Koncernens omsättning ökade med 21,4 procent till 228 miljoner euro.

Stockmann räknar med att koncernens omsättning fortsätter att öka i år samtidigt som det justerade rörelseresultatet kommer vara klart positivt. Förutsättningen är att inga större restriktioner relaterade till coronapandemin införs.

Stockmanns vd Jari Latvanen säger att marknaden började återhämta sig under perioden och att Stockmanndivisionen utvecklades i linje med marknaden. Lindex utvecklades till och med bättre än marknaden.

För Stockmanns del ökade antalet besökare i de fysiska butikerna under andra kvartalet och i synnerhet modekategorierna gjorde bra ifrån sig. 

Omsättningen för Stockmanns näthandel minskade med 22 procent jämfört med 2020 under det första halvåret , men ökade med 82 procent jämfört med 2019.

Lindex ökade både försäljningen och resultatet på alla marknader och affärsområden. Försäljningen har ökat både i de fysiska butikerna och i nätbutiken. 

Försäljningen av fastigheter framskrider

Saneringsprogrammet för Stockmann godkändes av tingsrätten i februari 2021 och innebär att Stockmanns varuhusfastigheter i Helsingfors, Tallinn och Riga säljs och att varuhusverksamheten fortsätter med Stockmann som hyresgäst.  

Försäljningen och tillbakahyrningen av fastigheterna framskrider i enlighet med saneringsprogrammet.

Källor: Stockmann, STT