Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen obligatorisk coronavaccinering i Tyskland – men livet som icke-vaccinerad blir hela tiden jobbigare

Från 2021
En ung kvinna får en vaccinspruta och lyfter upp t-skjortsärmen
Bildtext Hur ska man göra med dem som likt den här studenten inte vill låta sig vaccineras? I Tyskland har vissa företag inom resebranschen redan meddelat att de från och med hösten endast betjänar vaccinerade personer eller personer som redan har haft covid-19.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

I Tyskland har det under coronpandemins gång ofta betonats att det inte kommer att bli obligatoriskt att låta vaccinera sig. I samband med att vaccinationerna framskrider står det ändå helt klart att ett liv utan vaccinskydd hela tiden blir alltmer besvärligt.

Då det ännu i början av sommaren för många tyskar hörde till vardagen att springa på coronatest flera gången i veckan, har livet för många fullständigt vaccinerade nu blivit betydligt enklare.

Bland annat resor, övernattningar på hotell och olika fritidsaktiviteter går betydligt smidigare, då man inte är tvungen att på förhand göra ett coronatest som tar upp både tid och energi.

I dagens läge har alla tyskar, äldre än 17 år, möjligheten att vaccinera sig, men samtidigt förs en diskussion kring hur det ska gå vidare för dem som inte är vaccinerade.

Till exempel inom resebranschen har vissa företag redan meddelat att man från och med hösten endast betjänar vaccinerade personer eller personer som redan har haft covid-19.

Obligatorisk vaccinering gäller till exempel redan ombord på många kryssningsfartyg. För de flesta privata företag finns inga lagliga hinder för att endast betjäna vaccinerade kunder.

Coronatesterna kan börja kosta

– Vi har sagt att det inte kommer att bli obligatoriskt att vaccinera sig. Vi försöker nu framför allt göra reklam för att ta vaccinet, säger förbundskansler Angela Merkel.

Till den här reklamen som Merkel talar om kommer ändå också vissa åtgärder som direkt ska sporra människor att vaccinera sig.

Enligt de tyska resereglerna är det till exempel betydligt lättare att återvända till landet om man är vaccinerad och som det ser ut kommer de här fördelarna för vaccinerade att hela tiden bli fler.

Att vaccinera sig ska alltså också i fortsättningen förbli frivilligt, men redan nu står det helt klart att livet som icke-vaccinerad kan komma att bli rätt så jobbigt.

Till exempel är det oklart hur länge den testkapacitet som finns just nu kommer att vara bestående. Det kan alltså bli betydligt svårare att låta testa sig.

Därtill finns redan förslag om att testerna ska börja kosta. När det hittills har varit gratis, föreslår bland andra Bayerns regeringschef Markus Söder att man ska börja ta betalt, så fort alla har haft möjligheten att vaccinera sig.

I Tyskland har snart hälften av befolkningen fullt vaccinskydd.