Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot vattenbrist i södra Iran sprider sig – myndigheter anklagas för dödligt övervåld

Från 2021
Irans högsta ledare Ali Khamenei.
Bildtext Irans högsta ledare har sagt att demonstranternas ilska är berättigad, men myndigheterna har samtidigt tagit till hårt våld för att kväsa protester människorättsgrupper menar till en början var fredliga.
Bild: EPA

Människorättsorganisationer anklagar iranska myndigheter för dödligt övervåld mot demonstranter i Khuzestan. Den allt svårare vattenbristen i provinsen har lätt till protester där iranska styret anklagas för att ha försummat provinsen.

Demonstrationerna i Khuzestan i sydvästra Iran har pågått i över en vecka och rapporteras nu också ha spridit sig till grannprovinsen Lorestan.

Mycket få bekräftade uppgifter har sipprat ut om demonstrationerna då de snabbt ledde till att iranska myndigheterna bröt tillgången till internet i området.

Mycket tyder ändå på att demonstrationerna snabbt har bemötts med våld av myndigheterna.

Videobilder har ändå tidvis strömmat ut och visar stora demonstrationer, stora polispådrag och vad som uppges vara demonstranter skjutna av säkerhetsstyrkorna.

I en video syns också ett brinnande pansarfordon vid ett monument i provinshuvudstaden Ahwaz.

Protesterna bröt ut efter en långvarig torka och värmebölja med temperaturer på över 50 grader.

Skördar har förstörts, boskap dött av törst och dricksvattnet börjar vara på upphällning på många håll.

– Det var inget våld i början. Vi bara skrek att vi vill ha vatten, vi har inget vatten. De svarade med att skjuta på oss, sade 29 år gamla gatuförsäljaren Mohammed till New York Times

Bevis på övervåld

Officiellt har fyra människor dödats i samband med protesterna, enligt de iranska myndigheterna.

De menar att det rör sig om en polis, en demonstrant och två personer som inte har med protesterna att göra.

I myndigheternas version av händelserna i Khuzestan har våldet orsakats av provokatörer som har skjutit mot både polis och demonstranter.

Iranska myndigheter har en oroväckande historia av att svara med kulor på demonstrationer över en allt svårare ekonomisk situation och sämre levnadsförhållanden.

― Tara Sepehri Far

Människorättsorganisationen Amnesty menar ändå att det finns videomaterial som har kunnat verifieras, som bekräftar att säkerhetsstyrkorna har dödat åtminstone åtta demonstranter och att antalet döda sannolikt är långt högre.

– De iranska säkerhetsstyrkorna har tagit till olagligt och överdimensionerat våld, använt skarp ammunition, hagelgevär, på ett urskiljningslöst sätt för att kväsa huvudsakligen fredliga protester, säger en talesperson för organisationen.

Också Human Rights Watch fördömde vad organisationen kallade sannolikt bruk av övervåld mot demonstranter.

– Iranska myndigheter har en oroväckande historia av att svara med kulor på demonstrationer över en allt svårare ekonomisk situation och sämre levnadsförhållanden, sade organisationens Iranexpert Tara Sepehri Far.

Nya styrets första prov

Både Amnesty och HRW säger att det våldsamma svaret på demonstrationerna och försök att strypa informationsflödet genom att spärra internet påminner om de dödliga protestvågorna år 2019, då hundratals demonstranter dödades.

Demonstrationerna har nu spridit sig till grannprovinsen Lorestan, där åtminstone en demonstrant har dödats, och i mindre grad till huvudstaden Teheran.

"I går kväll bröt flera timmars kravaller ut på gatorna i Aligudarz med vattenproblemen i Khuzestan som svepskäl", skrev de lokala myndigheterna.

Ebrahim Raisi mikrofonien takana.
Bildtext Ebrahim Raisi tillträder som president i början av augusti. Han spelade en ledande roll i förföljelserna av oliktänkare efter den iranska revolutionen och är belagd med amerikanska sanktioner.
Bild: Abedin Taherkenareh / EPA

De allt intensivare protesterna blir nu ett första prov på hur den nya regeringen under ultrakonservativa presidenten Ebrahim Raisi kommer att styra.

Situationen är svår för styret, eftersom regionen har starka representanter inom den styrande eliten.

– Rädda Khuzestan! Ge dem tillbaka det de förtjänar, ropade konservativa parlamentarikern Mojtaba Mahfouzi.

Efter våldsamheterna verkar nu också det iranska styret försöka blidka regionen med löften om hjälp.

– Våld har brutit ut under demonstrationer i Khuzestan. men vi kan inte egentligen anklaga folket för att de visar sitt missnöje och det här ärendet måste åtgärdas, sade landets högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei.

– Nu jobbar redan alla de olika myndigheterna på att lösa krisen och det ska fortsätta på allvar.

Långt missnöje med vanstyre och misskötsel

Frågan är om Khamaneis ord och löften kommer att lugna någon i Khuzestan.

Demonstrationerna har blossat upp kring den allt värre vattenbristen i den oljerika men mycket torra regionen som ligger vid gränsen till Irak vid kusten till Persiska viken.

Över 50 procent av befolkningen i Khuzestan hör till etniska minoriteter, främst araber och lurer, och befolkningen har länge anklagat det iranska centralstyret för att ha försummat regionen.

Framförallt regionens araber har länge talat om systematisk diskriminering och marginalisering.

Trots att Khuzestan har en betydande roll i landets oljeindustri har provinsen drabbats av vanstyre, korruption och brist på satsningar utanför oljesektorn.

Vattenbristen verkar nu har varit den omedelbara orsaken till att långvarigt missnöje har övergått i protester mot myndigheterna.

Visste att krisen var på väg

För invånarna följer situationen ändå ett bekant mönster där problem som alla vet är på väg ignoreras tills de utvecklas till en kris.

Landets energiministerium varnade i juni att vad som såg ut att bli den varmaste och torraste sommaren på åtminstone 50 år skulle leda till elavbrott och vattenbrister.

Landets meteorologiska myndigheter varnade också i juni att sydvästra Iran redan hade sett 50 procent mindre nederbörd än vanligt inför den torra heta sommaren.

Trots det verkar nu centralstyret ha överraskats av både krisen och reaktionen och ha svarat med våld.

Källor: Reuters, AFP, AP, NYT,