Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Också Västnyland tillbaka i accelerationsfasen – begränsningar återinförs

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 15:17.
Segelbåtar på Hangö regattan
Bildtext Smittspridningen tog fart inte minst efter Hangöregattan där den så kallade regattasvansen var stor och festade vilt. Arkivbild.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Smittspridningen i Västnyland har tagit fart och hela HUS-området övergår därför till accelerationsfasen. Begränsningarna för sammankomster borde därför gälla också i Västnyland, rekommenderar gruppen.

Smittspridningen i Västnyland tar tagit fart och hela HUS-området övergår från och med den 22 juli till accelerationsfasen. Det har Nylands regionala samordningsgrupp för corona beslutat.

Gruppen föreslår att begränsningarna för sammankomster utvidgas till att gälla hela Nyland.

Det är nu femte veckan i rad coronavirussmittan ökat i Nyland och speciellt i västra Nyland har smittspridningen varit kraftig. Den regionala koordineringsgruppen är orolig för att smittan sprids både bland unga och bland äldre.

”Största delen av de smittade är i åldern 18–29 år. Men under den gångna veckan har smittan även ökat bland 30–50-åringar", säger överläkaren för infektionssjukdomar Asko Järvinen vid HUS.

Gruppen föreslår att regionförvaltningsverket beslutar om restriktioner för sammankomster för hela Nyland. Gruppen föreslår också att de gällande restriktionerna i huvudstadsregionen förlängs. Här kan du läsa om de gällande restriktionerna till exempel i Helsingfors.

Koordineringsgruppen rekommenderar starkt att begränsningarna följs även när privattillställningar arrangeras. I praktiken betyder det att samlingar på över 10 personer inte ska ordnas inomhus om man inte kan säkerställa ett säkerhetsavstånd på minst två meter.

Coronaläget försämrats i Raseborg - staden uppmanar till fortsatt aktsamhet

I Raseborg uppmanar staden nu till fortsatt aktsamhet speciellt med tanke på det försämrade coronaläget. Det är viktigt att testa sig vid symptom, använda munskydd samt hålla god handhygien.

"Coronaläget i Raseborg har försämrats avsevärt inom några dygn. Sammanlagt nio nya fall har konstaterats inom de tre gångna dygnen. För tillfället har vi ett femtiotal personer i karantän", säger tf. chefsläkare Åsa A. Westerlund vid Raseborgs stad.

Coronafall på brigaden

Också vid Nylands brigad i Ekenäs har beväringar insjuknat. Brigaden uppgav på fredagen (23.7) på Twitter att två beväringar samma dag har testats positiva. Beväringarna var redan i karantän.

Brigaden uppgav samtidgt att två beväringar i truppförbandet är sjuka och fyra beväringar är hemma i karantän.

Artikeln korrigerades 23.7.2021 klockan 13.37 med uppgiften om att Åsa A. Westerlund är tf. chefsläkare.
Artikeln kompletterades 23.7.2021 klockan 15.16 med uppgifter om fall vid Nylands brigad.

Diskussion om artikeln