Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortfarande väldigt torrt i Egentliga Finland – särskilt viktigt att vara försiktig med elden i skärgården

Från 2021
Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018.
Bildtext Torka och hård vind är en farlig kombination om det börjar brinna. Bilden är från skogsbranden i Pyhäranta i juli 2018.
Bild: Yle/ Lassi Lähteenmäki

På torsdagen lyste Egentliga Finland röd på varningskartan då Meteorologiska institutet utfärdat en varning om extremt hög risk för skogsbrand. Trots att varningen på fredagen har sänkts till den näst högsta varningsnivån, gäller det fortfarande att vara försiktig eftersom det under helgen kan uppstå kraftiga vindbyar på vissa områden.

Egentliga Finlands räddningsverk påminde på torsdagen om att varning för skogsbrand fortfarande råder och varnade om att risken för skogsbränder var extremt hög.

Varningen utfärdades eftersom det blåste hård vind samtidigt som det råder torka, berättar Juha Tuomola som är jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet. Hård vind skulle orsaka att en brand med stor sannolikhet sprider sig snabbt i och med torkan i Egentliga Finland.

Varningarna klassificeras i färgskalan grön, gul, orange och röd, varav röd är den högsta möjliga varningsnivån.

Varningen för skogsbrand har på fredagen sänkts från röd till orange nivå, som betecknar mycket hög risk för skogsbrand.

– Varningarna utfärdas alltid för hela regioner och eftersom varningen för hård vind inte längre råder i Egentliga Finland har vi sänkt varningsnivån för skogsbränder till orange nivå, förklarar Juha Tuomola.

Egentliga Finlands räddningsverk betonar att man fortfarande ska vara försiktig med elden trots att den högsta varningsnivån inte längre gäller, eftersom det på vissa områden kan uppstå hårda vindbyar under fredagen.

– Trots att den allra högsta varningsnivån inte råder för tillfället, är det fortfarande väldigt torrt i regionen och då måste man vara försiktig, säger Sebastian Holm som är lokal brandchef vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Enligt Holm påminde torsdagens väderförhållanden mycket om sommaren 2018, då en stor skogsbrand bröt ut i Pyhäranta och förstörde skog på ett område som var kring 100 hektar stort.

kaffepanna över eldstad i Lemmenjoki nationalpark.
Bildtext Bildsättningsbild. Nu är det inte läge att göra upp öppen eld.
Bild: YLE/Strömsö

Allt gick ändå väldigt bra på torsdagen med tanke på den extremt höga risken för skogsbrand. Räddningsverket sysselsattes nämligen av endast en terrängbrand. Holm säger att människor överlag verkat ta varningen för skogsbrand på allvar.

Hur ser risken för skogsbrand ut i skärgården just nu?

– Där gäller det nog att vara extra försiktig eftersom terrängen är bergig och det på vissa ställen i skärgården är mycket torrare än det är på fastlandet. Dessutom kan det uppstå farliga situationer på exempelvis sommarstugor om någon hanterar öppen eld ovarsamt, säger Sebastian Holm.

Holm betonar också att det tar lång tid för räddningsverket att nå brandplatsen i skärgården eftersom man måste ta sig dit med färja.

Nästa vecka kommer regnen – men de kanske inte är tillräckliga

Från och med onsdag nästa vecka utlovas regn i Egentliga Finland. Enligt jourhavande meteorolog Juha Tuomola kommer regnen innebära att torkan lättar, men att det krävs rikligt med regn för att varningen för skogsbrand ska kunna avvecklas helt och hållet.

Tuomola betonar också att regnet oftast sprids ojämnt och i form av lokala regnskurar, vilket för Egentliga Finlands del kan leda till att det regnar mycket på fastlandet men att det fortfarande är torrt i skärgården.

– Som det ser ut nu kommer vi få ungefär 4-5 millimeter regn per dag nästa vecka, vilket kan leda till att varningen sänks med en nivå. För att varningen för skogsbrand skulle sluta gälla borde det regna kring 10 millimeter per dag, och åtminstone hälften av markarealen i Egentliga Finland borde bli tillräckligt våt. Vi får vänta och se om vi får så mycket regn nästa vecka, säger Tuomola.

Diskussion om artikeln