Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Musikbranschen skakas av egen #metoo-kampanj

Från 2021
Svartklädd kvinna spelar gitarr och slänger med håret.
Bildtext Många avslöjanden om sexuella trakasserier har gjorts på Instagram.

Den senaste veckan har de inhemska musikkretsarna skakats av en egen #metoo-kampanj. På olika konton på Instagram berättar aktiva inom branschen om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier. 

Först ut var #punkstoo, en kampanj och ett anonymt konto som nyligen öppnades på Instagram. Kontot fick snabbt över 10 000 följare, och berättelserna om sexuella trakasserier och både fysiskt och psykiskt våld har ramlat in. Nu en vecka senare har kontot över 26 000 följare.

Några dagar senare följde #metaltoo, som vittnar om liknande övergrepp också inom metall- och rockbranschen, och flera andra musiknischer har följt efter. 

Niki Westerback som är vokalist och frontfigur i rockbandet Barbe-Q-Barbies säger att hon inte själv har utsatts för några värre trakasserier, men hon är inte överraskad.

– Nej, i princip inte. Det här är väl nog något som förekommer inom alla branscher, säger hon.

Artisten Niki Westerback från rockgruppen Barbe-Q-Babies.
Bildtext Niki Westerback säger att hon själv har kommit lindrigt undan.
Bild: Niki Westerback

Westerback har varit med i musikbranschen omkring 20 år. Hennes band Barbe-Q-Barbies grundades år 2002, sedan dess tycker hon att mycket har förändrats till det bättre, bland annat tack vare #metoo-kampanjen för några år sedan. 

– Då för 20 år sen var vi ju mycket yngre och naivare, och då var man nog med om mera sådana här saker. Men situationen har blivit mycket bättre, och jag har inte längre märkt något på samma sätt.

Att spela i ett kvinnligt rockband har ändå inte alltid varit lätt. Särskilt i början av karriären möttes Barbe-Q-Barbies ofta av hånskratt och nedlåtande gliringar av manliga kolleger, och visst har Westerback fått sin beskärda del av tafsande och olämpliga kommentarer. Hon tycker ändå att hon har kommit lindrigt undan.

– Andra i bandet har nog varit med om hemskare saker. 

Avslöjandena får konsekvenser

I de berättelser som har lagts ut på de olika Instagram-kontona vittnar skribenterna om allvarliga händelser. Det handlar om både fysiskt och psykiskt våld, om kvinnohat och rasism och våldtäkter.  

En del av avslöjandena har redan fått konsekvenser. Tidningen Helsingin Sanomat skriver om band som själva har inhiberat sina konserter och arrangörer som har strukit artister från sina evenemang på grund av #punkstoo och #metaltoo. 

Feniks Willamo jobbar som agent på programbyrån All Day Agency som representerar tiotals inhemska artister och underhållare. Också här har man plockat bort en av sina artister på grund av avslöjanden om misshandel. 

– Alla hans konserter har inhiberats och alla hans musikprojekt har lagts på is. 

Willamo berättar att det här hände redan för ett par månader sedan, alltså före #punkstoo-kampanjen. Att kampanjen nu har dykt upp överraskar honom egentligen inte. 

– Jag är förstås sorgsen. Det är chockerande saker som har kommit fram, men jag kan inte säga att jag är 100 procent överraskad. Sådant här förekommer säkert inom alla branscher.

Föråldrade maktstrukturer

Det har gått nästan fyra år sedan #metoo-kampanjen spred sig som en löpeld över underhållningsbranschen världen över, framförallt inom film- och teaterbranschen. Varför tog det så lång tid för den att nå också vissa musikkretsar?

– Det är svåra saker, och det finns säkert mer än ett svar på den frågan. Men i många av de här subkulturerna inom musiken finns det människor med makt och status som ofta också fungerar som ”portvakter” inom genren. Det gör det svårt för offren att få sin röst hörd. Många ser upp till dem och har svårt att ingripa i deras beteende.  

Feniks Willamo som jobbar på All Day Agency.
Bildtext Feniks Willamo tror och hoppas på en förbättring.
Bild: Vessi Hämäläinen

Willamo talar om maktstrukturer som är föråldrade och menar att det behövs en strukturell och kulturell förändring inom musikbranschen. Och han vill tro att en sådan kan vara på väg nu när larmet har gått. 

– Jag hoppas och tror det. Det kommer förstås inte att ske över en natt och det kräver mycket jobb inom branschen, men nu när man äntligen har börjat prata öppet om det så vill jag själv tro att det kommer att bli bättre.

"Det kommer alltid att finnas kvinnohatare"

Också Niki Westerback i Barbe-Q-Barbies vill våga hoppas på en förändring. Redan det att det nu talas om de här sakerna gör att folk som har skadat andra nu blir avslöjade, och det är bra. 

– Det finns förstås alltid män som inte tål att kvinnor kan göra olika saker - som spela rock eller vara pilot - utan tycker att kvinnor bara ska stå och diska. Det kommer vi aldrig att komma ifrån. Vi kommer aldrig ifrån att det finns idioter, men det är jättebra att det talas om det och att det kommer fram.