Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget vid kinesiskt kärnkraftverk fortfarande allvarligt en månad efter larmrapport – "om vi fick bestämma skulle vi stänga reaktorn"

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 15:24.
Kärnkraftverket i Taishan under bygget 2012.
Bildtext Kärnkraftverket i Taishan under bygget av reaktorbyggnaden år 2012.
Bild: /All Over Press

Över en månad efter att den franska delägaren till ett kinesiskt kärnkraftverk larmade om förhöjda strålningsvärden och bad USA om hjälp med situationen har problemet inte åtgärdats. CNN, som först rapporterade om strålningsrisken, skriver nu att den franska delägaren anser att reaktorn borde stängas för reparationer.

I mitten av juni rapporterades den franska delägaren och operatören av ett kärnkraftverk i Kina ha bett USA:s myndigheter om hjälp med ett "nära förestående strålningshot".

Syftet var att få tillgång till teknologi och kunnande som kunde lösa situationen, men som i andra fall än nödfall är försedda med exportförbud.

Över en månad senare uppges problemet vid kärnkraftverket inte ha lösts och läget fortfarande vara allvarligt.

Enligt CNN, som först rapporterade om läget vid kärnkraftverket, säger den franska operatören nu att den skulle stänga reaktorn om det var möjligt.

– Vi har delat alla element av vår analys och alla våra resonemang om varför vi, om det här skedde i Frankrike, hade stoppat reaktorn. Det har vi gjort så att de ska kunna fatta det beslut som är nödvändigt för en ansvarstagande operatör, sade en talesperson för Electricite de France vars dotterbolag Framatome driver kärnkraftverket.

Beslutet att stänga reaktorn är ändå i den kinesiska majoritetsägarens, statliga kärnkarftsbolaget CGN:s, händer.

Allvarlig, utvecklande situation

Enligt de första rapporterna hade förhöjda strålningsvärden uppmätts utanför kränkraftverket i staden Taishan i Guangdong, vilket berodde på ett potentiellt fel i reaktorn.

Framatome anklagade också då de kinesiska myndigheterna för att i flera omgångar ha höjt gränsvärdena för att undvika att behöva slå larm och stänga av reaktorn, i ett läge då regionen drabbades av elektricitetsbrister.

Båda uppgifterna förnekades av CGN och de kinesiska myndigheterna.

Experter ansåg då att problemet sannolikt var skadade bränslestavar, något CNN nu har kunnat bekräfta.

Kinesiska myndigheter menar ändå att felet är litet och inte utgör någon fara.

Electricite de France anser inte att situationen utgör ett nödläge med fara för omgivningen, men att läget är allvarligt och utvecklas mot det sämre.

– I ett liknande läge skulle vi ha stängt reaktorn för att undvika risken för större skada på bränslestavarna, utföra en ordentlig undersökning och undvika risken för skada vid faciliteten, sade talespersonen för det franska bolaget.

Förhöjda strålningsnivåer och olika ädelgaser som tyder på en läcka uppmäts fortfarande i reaktorbyggnaden, men bolaget har inte kommenterat läget utanför kraftverket.