Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pohjola-Norden: Många oklarheter i stödstiftelsens årsberättelser – "En del har inte vetat att de sitter i styrelsen"

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 14:21.
De fem nordiska flaggorna vajar i vinden.
Bildtext Pohjola-Nordens uppgift är att synliggöra Norden i Finland. Fem av de nordiska nationsflaggorna syns här på rad – Sápmis, Grönlands, Färöarnas och Ålands flaggor saknas.
Bild: Mostphotos

Härvan kring Pohjola-Norden är inte lätt att nysta upp. Det visar en närmare titt på föreningens stödstiftelses verksamhetsberättelser och bokslut.

Föreningen Pohjola-Nordens pengar och värdepapper förvaltas av föreningens stödstiftelse. Trots det misstänks tidigare generalsekreteraren Michael Oksanen ha lyckats föra hundratusentals euro från stödstiftelsens konton till ett konto han själv haft full kontroll över.

Svenska Yle har gått igenom stiftelsens bokslut och verksamhetsberättelser från och med år 2011 till 2019. Oksanen tog över som generalsekreterare 2015.

Saknade underskrifter och oklara ansvarsförhållanden

Flera bokslut har upprättats och skrivits under senare än bokföringslagen förutsätter, vilket revisorn har påtalat. Det finns även oklarheter kring underskrifter som saknas helt eller saknar namnförtydliganden. Verksamhetsberättelserna blir också mindre detaljerade med åren.

Ännu den här månaden har Patent- och registerstyrelsens uppgifter visat att samlingspartistiske riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen är ordförande för den styrelsen. Detta trots att Helsingfors blivande borgmästare Juhani Vartiainen (Saml) de facto har varit ordförande sedan i fjol, och trots att hon avgick redan 2018 för att bli minister.

Virolainen ersattes av Katri Kulmuni, som aldrig hann bli officiellt utsedd ordförande innan hon avgick för att bli Centerminister i Antti Rinnes regering. Vartiainens ordförandeskap är påväg att registreras i systemen nu.

Vi har inte ens diskuterat om vi borde ställa tidigare styrelsemedlemmar till svars

tillförordnade verksamhetsledare Heikki Pakarinen

Virolainens namnunderskrift förekommer bara 2015 och 2016, medan Kulmunis inte förekommer på ett enda. Maarit Feldt-Rantas underskrift finns på ordföranderaden i 2017 års bokslut. I följande års bokslut har raden för ordförandens underskrift lämnats tom. Feldt-Ranta avled på hösten 2019.

Föreningens ekonomichef Urpo Uusitalos underskrift finns på boksluten mellan 2015 och 2019. Uusitalo är medlem i stödstiftelsens styrelse, enligt de senaste uppgifterna i stiftelseregistret som är från slutet av år 2016.

Vartiainen har skrivit under åtminstone 2019 års bokslut. Bokslutet för 2020 finns inte ännu tillgängligt. Enligt det senast inlämnade bokslutet uppgick stiftelsens tillgångar till cirka 1,3 miljoner euro.

"Det har sett ut som att stiftelsens verksamhet är helt normal"

Pohjola-Nordens nuvarande, tillförordnade verksamhetsledare Heikki Pakarinen säger att föreningen själv inte tänker utreda tidigare styrelsemedlemmar för eventuellt misskötta uppgifter.

– Vi har inte ens diskuterat om vi borde ställa tidigare styrelsemedlemmar till svars, det finns människor som inte ens har vetat att de sitter i styrelsen, säger Pakarinen.

Till synes har allt löpt på som det ska, förklarar Pakarinen.

– Det enda som har synts till är att styrelsen har beviljat bidrag, vilket är helt som det ska vara. Det har sett ut som att stiftelsens verksamhet är helt normal.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.
Bildtext Anne-Mari Virolainen säger sig ha varit omedveten om att stiftelsen alls delat ut några pengar.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Tidigare ordföranden Virolainen säger till tidningen Helsingin Sanomat att hon inte visste att stiftelsen alls hade verksamhet, eller betalade ut några pengar, då hon var med i styrelsen.

Polisen meddelade på fredagen att de utreder Oksanen för förskingring och missbruk av förtroendeställning. Under utredningen är det inte omöjligt att någon annan utreds, skriver Helsingforspolisen i sitt pressmeddelande. Kriminalinspektör Jenni Lehtilä kommenterar inte utredningen desto mera just nu. Enligt henne kan det på grund av att det är semestertider ta flera veckor innan utredningen är klar.

Artikeln uppdaterades 15.12.2021 kl. 16:01 med en uppdaterad rubrik. Den tidigare rubriken gav ett intryck av att styrelsemedlemmar i föreningen Pohjola-Norden inte varit medvetna om att de suttit i styrelsen, då det i själva verket handlar om styreslemedlemmar i Pohjola-Nordens stödstiftelse.